Опонент Санду обіцяє Києву підтримку, але президентка назвала його на дебатах людиною Москви

27 жовтня 2024 р. 20:56

27 жовтня 2024 р. 20:56


Основні тези

  • Мая Санду назвала свого опонента Александра Стояногло "людиною Москви" під час дебатів перед другим туром президентських виборів у Молдові.
  • Стояногло заявив про намір підтримувати Україну та розвивати добрі стосунки з Києвом і всіма партнерами, незважаючи на звинувачення у проросійськості.
  • Другий тур виборів у Молдові призначено на 3 листопада, оскільки жоден кандидат не набрав більше 50% голосів у першому турі.
  • Паралельно з виборами президента у Молдові проходило голосування щодо вступу до Євросоюзу, яке показало значний опір населення цьому курсу.

Дебати Санду та Стояногло 27 жовтня 2024

У неділю, 27 жовтня, відбулися дебати між чинною президенткою Молдови Маєю Санду та кандидатом у президенти від Соціалістичної партії Молдови Александром Стояногло. Соцпартію вважають проросійською, тож Санду не проминула скористатися нагодою і скритикувати опонента.

Президентка назвала Стояногло людиною Москви. Молдовське видання Newsmaker у розлогому матеріалі про дебати між кандидатами навело позицію самого Стояногло щодо України.

Дивіться також Ми досі не знаємо: США хочуть перемоги України чи не допустити розвалу Росії, – The Atlantic

Які будуть стосунки України з Молдовою, якщо Санду програє

Ми розвиватимемо добрі стосунки з усіма партнерами з розвитку. Ми підтримуємо Україну у війні, ми їм надаємо гуманітарну допомогу і я впевнений, що наші взаємини у період мого президентства лише зміцніють. Нині є лише мілітаристські висловлювання,
– переконаний Стояногло.

На це Санду парирувала: "Ви вірите в те, що кажете? У Києві знають, що ви людина Москви". Вона додала, що за спиною Стояногло стоїть Додон (колишній проросійський президент Молдови, – 24 Канал), який каже, що "наші вже поряд".

Утім, її опонент упевнений, що зможе вибудувати не тільки конструктивні стосунки з Києвом, але й хороші відносини з усіма партнерами, в тому числі з Румунією.

Другий тур виборів буде 3 листопада

Цікаво, що дебати відбулися рівно за тиждень після першого туру президентських виборів у Молдові. Санду набрала 42,45% голосів, а Стояногло – 25,99% голосів. Другий тур призначили, оскільки жоден кандидат не набрав 50% голосів.

Одночасно з виборами президента проходило голосування щодо вступу до Євросоюзу. 24 Канал проаналізував, чому майже половина населення Молдови проголосувала проти курсу до ЄС .

Опонент Санду обіцяє Києву підтримку, але президентка назвала його на дебатах людиною Москви

Джерело: 24tv.ua (Світ)