Північнокорейські війська в Росії: як Пекін реагує на зближення Москви та Пхеньяна (ВІДЕО)

27 жовтня 2024 р. 22:48

27 жовтня 2024 р. 22:48


Китай незадоволений поглибленням зв’язків режиму Північної Кореї з Росією, повідомляє видання Financial Times. Пекін вважає, що партнерство Москви та Пхеньяна загрожує дестабілізацією крихкого балансу сил на Корейському півострові, інформує FREEДОМ .

Направлення військ армії КНДР на війну Росії проти України стало неприємною новиною для Пекіна, пише The New York Times. Хоча ще 24 жовтня представник Міністерства закордонних справ (МЗС) Китаю заявив, що йому невідомо про присутність північнокорейських військ у Росії.

“Китайська сторона не обізнана про ситуацію. Що стосується позиції Китаю щодо української кризи, вона була послідовною і ясною. Ми сподіваємося, що всі сторони сприятимуть деескалації ситуації та візьмуть на себе зобов’язання щодо політичного вирішення”, — заявив представник МЗС Китаю Лінь Цзянь.

Під час урочистостей, присвячених 75-й річниці від дня заснування комуністичного Китаю, лідер КНР Сі Цзіньпін опустив традиційне посилання на Північну Корею як на “дружню сусідню країну”. Виною всьому — саме посилення військового співробітництва між Москвою та Пхеньяном.

“Новина про Україну також з’явилася на тлі того, що китайські експерти висловлюють стурбованість зростанням агресії Північної Кореї проти Південної Кореї. Частково це занепокоєння полягає в тому, що тепер Пхеньян може використати потребу Москви в союзниках, щоб спрямувати Кремль проти Пекіна, зменшуючи й без того обмежені важелі впливу Китаю на Північну Корею”, — йдеться в публікації видання Foreign Policy.

Пекін хоче за будь-яку ціну уникнути повторення перших років холодної війни, коли Радянський Союз, Північна Корея і Китай утворили “північний трикутник”, який протистояв “південному трикутнику” з Південної Кореї, Японії та США, вважають китайські дослідники.

“Ситуація, в якій зараз опинився Китай, справді складна, це справжня дилема. З одного боку, ми не хочемо бачити повернення холодної війни в Східну Азію. З іншого боку, США намагаються зміцнити солідарність із Південною Кореєю та Японією”, — сказав ректор Школи міжнародних досліджень Нанкінського університету Чжу Фенг у коментарі Financial Times.

Тим часом з’являється все більше повідомлень і підтверджень про відправлення північнокорейських військ до Росії. У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України повідомили, що пересування до 12 тис. військових із КНДР до Владивостока зафіксував супутник. Там їх, використовуючи російську форму і підроблені документи, маскують під представників етнічних чоловіків із Сибіру.

“Відправлення військ Північною Кореєю в Росію є прямим порушенням резолюцій Ради безпеки ООН і Статуту ООН і є провокацією, що виходить за межі Корейського півострова і Європи та загрожує глобальній безпеці”, — наголосив президент Південної Кореї Юн Сок Йоль.

Китай, на думку експертів, може бути стурбований тим, що Росія в обмін на живу силу допомагає Північній Кореї поліпшити її ядерний потенціал. Це посилює нестабільність на Корейському півострові. Також, вважають експерти, тісніші зв’язки між Москвою і Пхеньяном можуть підштовхнути США, Японію і Південну Корею до зміцнення свого військового альянсу в Східній Азії, який Пекін уже розглядає як спрямований на стримування його могутності, що зростає.

Північнокорейські війська в Росії: як Пекін реагує на зближення Москви та Пхеньяна (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua