МКС звинуватив Монголію в невиконанні ордера на арешт Путіна — деталі (ВІДЕО)

27 жовтня 2024 р. 23:15

27 жовтня 2024 р. 23:15


Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі звинуватив Монголію у невиконанні ордера на арешт Путіна. Про це повідомили на офіційному сайті МКС. Як пише The Washington Post, організація зі 124 країн-членів суду може вжити будь-яких заходів, які вважатиме потрібними, повідомляє FREEДOM .

Візит Путіна до Монголії на початку вересня 2024 року став першим до країни-учасниці Римського статуту після видачі ордера на його арешт у березні 2023 року за незаконну депортацію українських дітей. Уже 24 жовтня МКС офіційно звинуватив Монголію у невиконанні ордера на арешт Путіна. Відповідне рішення винесла Палата попереднього провадження, повідомляють на офіційному сайті Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

“З огляду на серйозність відмови Монголії співпрацювати з судом, Палата суду в Гаазі визнала за необхідне передати це питання на розгляд Асамблеї держав-учасниць”, — ідеться в заяві МКС.

У Монголії пояснили своє рішення не заарештовувати Путіна тим, що країна перебуває в стані енергетичної залежності від сусідніх країн. А також дотримується політики нейтралітету. Зокрема під час візиту Путіна дві країни підписали угоду про співпрацю в галузі постачання нафтопродуктів з Росії. Зі свого боку прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан зазначив, що вплив Путіна на сусідні країни з Росією не допоможе йому уникнути відповідальності.

“Суд не політичний інститут, а судовий. І в багатьох системах незалежні судді мають законну владу. Тому це не те питання, яке повністю залежить від політики. Якщо говорити про верховенство закону і роль незалежних суддів”, — заявив Карім Хан.

Напередодні візиту Путіна до Монголії Україна закликала Улан-Батор передати Путіна суду в Гаазі. У заяві українського зовнішньополітичного відомства зазначили, що монгольський уряд “усвідомлює той факт, що Путін є військовим злочинцем”. І виконає ордер на арешт і передасть Путіна в Гаагу. Заарештувати Путіна Улан-Батор закликали й правозахисники. Адже після того, як 2023 року Монголія вперше отримала свого представника у складі суддів МКС, влада країни зазначила, що Монголія зміцнює свою репутацію на міжнародній арені та викликає довіру міжнародних організацій. Однак тепер, на думку експертів, організація з усіх 124 країн-членів суду в Гаазі може вжити будь-яких заходів щодо Монголії. Аж до виключення з юрисдикції МКС.

“Санкції можуть бути різні. Тобто обмеження у праві голосу, у праві вибору суддів Міжнародного кримінального суду, а також будь-які обмеження в участі розподілу бюджету Міжнародного кримінального суду. Тому Україні слід на майданчику цієї інституції, вже коли вона стане повноправним членом, комунікувати з іншими членами суду, можливо, якимось чином пропонувати свої зміни”, — прокоментував юрист-міжнародник Олег Горбачов.

Як повідомила заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра, 25 жовтня Україна завершила ратифікацію Римського статуту й стане повноцінним учасником Міжнародного кримінального суду. Римський статут набуде чинності з 1 січня 2025 року для Української держави.

МКС звинуватив Монголію в невиконанні ордера на арешт Путіна — деталі (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua