На виборах у Грузії більшість голосів набрала проросійська «Грузинська мрія»: як їй це вдалося

28 жовтня 2024 р. 17:35

28 жовтня 2024 р. 17:35


Минулого тижня у Грузії відбулися парламентські вибори, на яких більшість голосів отримала партія «Грузинська мрія», яка перебуває при владі 12 років. Політсила хоч і декларувала європейський вибір, але своїми діями зближала Грузію з Росією, ухвалюючи антидемократичні закони, переслідуючи опозицію, конфліктуючи із США, ЄС, Україною. То чому ж тоді ця політсла набрала стільки голосів, пояснив Володимир Кравченко у статті « Чи проллє кров «Грузинська мрія ».

«Одна з причин перемоги партії влади полягає в тому, що «Грузинська мрія», зігравши на страху грузинів перед війною, позиціонувала себе як «партію миру» і наполягала, що альтернатива їй — збройне протистояння з Росією. Для більшої переконливості «Грузинська мрія» на своїх передвиборчих біл-бордах з написом «Вибери світ» демонструвала фото зруйнованих українських міст та мирних грузинських міст», – пише Кравченко.

Водночас «Грузинська мрія» переконувала суспільство Грузії, що нібито може мирно повернути під контроль Абхазію та Південну Осетію, окуповані Росією. При цьому «Грузинська мрія» критикувала Євросоюз та США, заявляючи, що «зовнішні сили хочуть у Грузії нових воєн, хаосу та бідності». Своєю чергою, тіньовий правитель Грузії Бідзіна Іванішвілі також обіцяв, що «Грузинська мрія» «логічно продовжить європейський шлях» і країна «стане членом ЄС, зберігши гідність і цінності».

«Перемозі правлячої партії також сприяло і економічне зростання в країні (багато в чому спричинене збільшенням торгівлі з Росією), і роз'єднаність опозиції», – пише Кравченко.

Також причиною такого результату виборів автор називає фальшування. Зокрема правляча партія, побоюючись помсти своїх політичних опонентів, усіма способами прагнула утримати владу.

Нагадаємо, опозиція вже оголосила, що не визнає результатів виборів у Грузії та анонсувала акції протесту. Про невизнання підсумків виборів заявили й авторитетні неурядові організації, які спостерігали за виборами. Також президент Грузії Саломе Зурабішвілі назвала парламентські вибори в країні «російськими» і зазначила, що не визнає результатів.

На виборах у Грузії більшість голосів набрала проросійська «Грузинська мрія»: як їй це вдалося

Джерело: zn.ua (Світ)