Це має бути гучний ляпас, — адвокат про покарання Монголії за невиконання вироку МКС

28 жовтня 2024 р. 19:05

28 жовтня 2024 р. 19:05


Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі звинуватив Монголію в порушенні Римського статуту за невиконання ордера на арешт Путіна. Про те, чим це може загрожувати Монголії, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів адвокат Юрій Білоус, який займається збором доказів військових злочинів Росії проти України.

За його словами, жорсткого покарання для Монголії все-таки не буде.

“Найімовірніше, ніякого жорсткого покарання для Монголії не буде, незважаючи на те, що МКС кілька днів тому постановив: Монголія порушила Римський статут і тому Міжнародний кримінальний суд звертається до асамблеї учасників, до всіх 124 країн, для того, щоб там було розглянуто питання про покарання для Монголії”, — зазначив Білоусов.

За його словами, Монголія зі свого боку вже не раз намагалася пояснити, чому не виконала рішення суду про арешт російського диктатора Путіна.

“Монголія пояснює своє рішення не діяти тим, що країна залежна від Росії, зокрема, від постачання енергоресурсів і для них це — політичне питання. Насправді ще до того, як Путін офіційно прибув із візитом до Монголії, туди приїжджали представники МКС і наполегливо рекомендували країні виконати запит на арешт і на видачу Путіна. На жаль, усі приписи були проігноровані”, — констатував адвокат.

Він упевнений, що, найімовірніше, жорстких рішень для Монголії не буде.

“Це реальність. Це важливо сказати. Тому що тут і політика, і правові процеси, і економіка, все це в сукупності й окремо. Проте, це має бути гучний ляпас, удар як превенція всім тим у майбутньому, хто подумає, що можна ось так просто взяти і не виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. Суд представляє міжнародна спільнота, і суд діє в інтересах усього людства. Це важливо говорити, і на цьому акцентував Міжнародний кримінальний суд своє рішення щодо Монголії, якій усе-таки доведеться ще відповідати перед асамблеєю зі 124 учасників. Цей кричущий випадок порушення Римського статуту має бути проаналізовано, і на це має бути дана відповідь перед усіма учасниками, які не примусово, підкреслюю, а добровільно стали учасниками Міжнародного кримінального суду”, — підсумував Юрій Білоус.

Це має бути гучний ляпас, — адвокат про покарання Монголії за невиконання вироку МКС

Джерело: uatv.ua (Світ)