У Болгарії оголосили остаточні результати сьомих за три роки парламентських виборів

28 жовтня 2024 р. 20:57

28 жовтня 2024 р. 20:57


Центральна виборча комісія Болгарії після обробки 100% протоколів оголосила остаточні результати проведених 27 жовтня дострокових парламентських виборів у країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Novinite .

За даними ЦВК, правоцентристська партія ГЄРБ колишнього прем’єр-міністра Бойка Борисова набирає 26,38%.

На другому місці – партія «Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія» (ПП-ДБ) експремєра Кирила Петкова з 14,20% голосів.

Першу трійку замикає проросійська та націоналістична партія євроскептиків «Відродження», яка заручилася підтримкою 13,35% виборців.

Далі йдуть «Рух за права і свободи – Нові починання» (ДПС) – 11,54%, Болгарська соціалістична партія (БСП) – 7,56%, «Альянс за права і свободи» – 7,48%, «Є такий народ» – 6,77%, MEЧ («Мораль, єдність, честь») – 4,59%.

Загалом вісім партій проходять до парламент Болгарії.

У ЦВК також заявили, що явка виборців на вчорашніх виборах склала приблизно 38,94% за підсумками всіх протоколів. Загалом проголосувало 2 570 639 громадян.

Це означає зростання явки більш, ніж на 4% порівняно з попередніми достроковими парламентськими виборами 9 червня.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 27 жовтня, громадяни Болгарії голосували на парламентських виборах , у яких взяли участь 19 партій, дев'ять коаліцій та один незалежний кандидат.

Це сьомі за три роки вибори у Болгарії. Дострокові вибори, організовані другим тимчасовим урядом Дімітара Главчева, якого призначив президент Румен Радев за новими конституційними правилами, відбулися відповідно до нещодавніх поправок до виборчого законодавства країни.

Болгарія не може обрати довготривалий уряд із 2020 року після протестів проти корупції, які призвели до розпаду коаліції, очолюваної правоцентристською партією ГЄРБ.

У Болгарії оголосили остаточні результати сьомих за три роки парламентських виборів

Джерело: ukrinform.ua (Світ)