“Ці вибори — не наш вибір”: масові протести розпочалися в Грузії (ВІДЕО)

28 жовтня 2024 р. 23:08

28 жовтня 2024 р. 23:08


У Грузії розпочалися масові протести проти фальсифікації підсумків парламентських виборів. Тисячі протестувальників сьогодні, 28 жовтня, перекрили вулицю біля будівлі парламенту в Тбілісі, повідомляє FREEДОМ .

На мітингу виступила президентка країни Саломе Зурабішвілі. Вона заявила, що на демонстрацію прийшли ті, в кого були вкрадені голоси. А грузинська опозиція вимагала повторних виборів до парламенту під міжнародним контролем.

Учасники мітингу розповіли, чому вони вийшли на вулицю.

  • Саломе Гасвіані: “Ми тут для того, щоб захистити європейське майбутнє нашої держави, тому що ми боремося за нашу свободу та незалежність останні, не пам’ятаю скільки, десятиліть. І я думаю, що грузинський народ, особливо молодь, заслуговує на те, щоб мати багато можливостей, у тому числі вчитися за кордоном, працювати й так далі. Тому ми тут, щоб голосно сказати, що Грузія — дуже європейська країна, і наше майбутнє — в ЄС, на Заході”.
  • Заза Мікеладзе: “Президентка Грузії сказала, й інші лідери політичних партій сказали, і я згоден з цією позицією, що вибори повністю сфальсифіковані, й вони відібрані у громадян Грузії “російською мрією”. Це не “Грузинська мрія” насправді. І тому ми тут, щоб захистити наше право, наші європейські перспективи, рівність і демократію”.
  • А нна Коркія: “Я думаю, що ми можемо показати європейським лідерам, що ми тут , і ці вибори — не наш вибір. Ми обираємо опозицію, ми обираємо коаліцію в нашому уряді. Ми не об и рали “Грузинську мрію”, це не наш вибір”.

Тим часом до Тбілісі прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Протестувальники освистали його, коли він хотів оселитися у готель. Зазначимо, угорський прем’єр один із перших привітав владу Грузії з перемогою на виборах, ще до офіційного оголошення результатів голосування.

Своєю чергою, в Раді ЄС заявляють , що візит угорського прем’єра до Грузії відбувається виключно у рамках двосторонніх відносин між двома державами — Угорщиною та Грузією, політик не представляє позиції Євросоюзу. За словами Верховного представника ЄС із зовнішньої політики та безпекової політики Жозепа Борреля, Орбан як ротаційний глава Союзу не має повноважень у зовнішній політиці.

Також читайте: Початок великого протистояння за майбутнє Грузії: експерти обговорили підсумки парламентських виборів у країні

Нагадаємо, у Грузії завершили підрахунок голосів на парламентських виборах. За даними ЦВК держави, правляча партія “Грузинська мрія” набрала 53,9% голосів. Чотири опозиційні партії у сумі отримали 37,7% голосів. Опозиція та низка політологів називають “Грузинську мрію” проросійською, а її засновника, мільярдера Бідзіну Іванішвілі, підозрюють у масштабній корупції та тісних ділових зв’язках з Росією. Також грузинська опозиція не визнала результатів виборів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відмовилася визнавати підсумки парламентських виборів. Вона назвала їх російською спецоперацією та гібридною війною.

“Ці вибори — не наш вибір”: масові протести розпочалися в Грузії (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)