У Житомирській області судитимуть посадовців, які заволоділи майже 40 земельними ділянками

23 липня 2024 р. 15:25

23 липня 2024 р. 15:25


Судитимуть угрупування у складі п’яти посадовців, яких викрили в липні 2023 року на заволодінні землями у Чуднівській та Вільшанській громадах.

Про це 23 липня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Житомирська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи за фактом шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах, використання підроблених документів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, службового підроблення, підкупу особи, яка надає публічні послуги (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 365-2, ч. 1 ст. 366, 368-4 КК України). Крім цього, директору агрофірми інкримінують незаконне зберігання зброї (ч. 1 ст. 263 КК України). За даними слідства, у земельних оборудках задіяні директор і юрист агрофірми, начальник підрозділу із запобігання і виявлення корупції правоохоронного органу, суддя та держреєстратор. Обвинувачені заявляли позови з неправдивими відомостями про визнання права власності на ділянки. Водночас видавали себе, родичів і знайомих за спадкоємців паїв або працівників соцсфери у селі. Також використовували невитребувані паї. Достовірно знаючи, що позови містять неправдиву інформацію, суддя ухвалював неправомірні рішення. На підставі таких рішень держреєстратор реєстрував право власності на землю за підконтрольними фігурантам підставними особами. Вони, у свою чергу, за винагороду передавали ділянки у власність директору, його родичам, або здавали агрофірмі в «оренду»» , - йдеться у повідомленні.

Установлено, що протягом травня 2022 – березня 2023 років за поданими учасниками ОЗГ позовами суд ухвалив більше 30 неправомірних рішень.

У такий спосіб обвинувачені незаконно набули право власності на 39 земельних ділянок, що у Житомирському районі. Загалом з володіння Чуднівської міської та Вільшанської громад вибуло 105 га землі вартістю 4,5 млн грн.

Наразі накладено арешт на майно фігурантів, а саме, 46 земельних ділянок, 2 будинки, 8 автомобілів, готівку у гривневому еквіваленті на суму понад 400 тис грн. Також, за апеляційними скаргами прокуратури, скасовано усі неправомірні рішення суду про визнання за підставними особами права власності на землю.

Досудове розслідування проводив другий слідчий відділ (з дислокацією у м. Житомирі) Територіального управління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, оперативний супровід - УСБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

У пресслужбі управління СБ України в Житомирській област і інформують , що до складу злочинного угруповання входили: директор та юристка агрофірми, державна реєстраторка, а також співробітник прикордонного загону і його кум – очільник районного суду.

«Для незаконного заволодіння землями фігуранти використовували дві схеми – підроблені заповіти померлих власників земельних паїв на псевдоспадкоємців або статус т.зв. «робітника соціальної сфери на селі». Як встановили оперативники СБУ, директор і юристка агропідприємства підшуковували паї із потрібною для земельної оборудки «історією». Начальник групи запобігання та виявлення корупції прикордонного загону, що дислокується на Житомирщині, «втемну» залучав підставних осіб, від імені яких формувалися позовні заяви про визнання права власності. Ці безпідставні позови скеровувалися до суду у ті дні, коли здійснював правосуддя лише «свій» служитель закону – кум прикордонника. Голова районного суду виносив рішення на користь учасників схеми з безпрецедентною оперативністю. І вже на підставі рішень, які набували законної сили, держреєстраторка документально закріплювала права власності за підконтрольними підставними особами, за що отримувала «преміальні» на власну банківську картку» , - повідомили в СБУ.

За інформацією від ДБР, фігуранти обвинувачуються:

  • голова одного із районних суддів Житомирської області – у пособництві до шахрайства, вчиненого організованою групою в особливо великому розмірі, а також службовому підробленні (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 366 КК України);
  • правоохоронець – у шахрайстві, вчиненому організував групою в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України);
  • приватний підприємець – у шахрайстві, вчиненому організованою групою в особливо великих розмірах, незаконному поводженні зі зброєю та підкупі особи, яка надає публічні послуги, за попередньою змовою групою осіб (ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 3684 КК України);
  • юрист підприємства – у шахрайстві, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах, підкупі особи, яка надає публічні послуги, за попередньою змовою групою осіб, а також у використанні свідомо підробленого документа (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 3684 КК України);
  • державний реєстратор – у зловживанні повноваженнями особами, які надають публічні послуги, що спричинили тяжкі наслідки, підкупі особи, яка надає публічні послуги, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 3652, ч. 2 ст. 3684 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

22.07.2

22.07.3

22.07.4

22.07.5

22.07.6

22.07.7

22.07.8

У Житомирській області судитимуть посадовців, які заволоділи майже 40 земельними ділянками

Джерело: korosten.today

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua