30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

25 липня 2024 р. 11:49

25 липня 2024 р. 11:49


30 липня, у світі відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році.

Бердичівська міська територіальна громада щорічно долучається до відзначення 30 липня Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, з метою проведення інформаційно-профілактичних заходів серед мешканців громади, недопущення втягнення громадян в це ганебне явище, мінімізацію його впливу та попередження негативних наслідків тощо.

Нагадаємо, що відповідно до ст.1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод (ст.14 Закону України «Про протидію торгівлі людьми»).

Згідно ст.16 Закону України «Про протидію торгівлі людьми», особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; 2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; 3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців; 4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України ; 5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Важливо! Якщо вам відомо про випадки торгівлі людьми чи будь-якого виду експлуатації або потерпіли від цього злочину, звертайтеся за такими номерами:

102 – поліція ;

1547 – гаряча лінія з протидії торгівлі людьми ;

527 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

112 – служба екстреної допомоги в ЄС ;

0 800 213 103 – Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги ;

0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 – Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;

0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 Національна дитяча гаряча лінія ;

(0412) 470 128 – Департамент соціального захисту населення Житомирської обласної військової адміністрації;

(04143) 4-11-12 – відділ підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг управління сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради (м. Бердичів, вул. Європейська,83);

0687517256 , e -mail: berd-mcsssdm@ukr.net – відділення соціальної роботи КУ “Центр надання соціальних послуг” (м. Бердичів, вул. Г. України, 17);

(04143) 4 14 42 – Бердичівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги ( м.Бердичів, вул. Чорновола, 9).

Управління сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради

30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Джерело: berdychiv-rada.gov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua