Удень в Малинській громаді лунали вибухи, але "повітряної" не оголошували

04 вересня 2024 р. 07:51

04 вересня 2024 р. 07:51


У першій половині дня третього вересня у Малинській громаді кілька разів було чутно звуки вибухів.

У цей час в Житомирській області не оголошували повітряну тривогу. В соцмережах місцеві жителі писали про те, що на офіційних сторінках громади попереджень про можливі вибухові роботи на кар'єрах не публікували. Чому лунали вибухи і чому про них не було попереджень, з'ясовували журналісти Суспільного.

У коментарях під постом користувача на ім'я Микола Менжерес в групі "МалинчанИ" у мережі Facebook місцеві жителі написали , що перед тим, як в Малині почули звуки вибухів, спочатку лунала сирена.

Звуки вибухів у Малинській громаді на Житомирщині: що відомо

Звуки вибухів у Малинській громаді на Житомирщині: що відомо

У коментарі малинчанин Микола Менжерес сказав, що звуки вибухів 3 вересня в Малині було чутно кілька разів.

"Спочатку серія вибухів була близько десятої ранку, потім ближче до опівдні. На своїх офіційних сторінках місцева влада не повідомляла про вибухові роботи на кар'єрах. Найбільше мене в цій ситуації обурює те, що морального стресу зазнали діти, які сьогодні перший день, як пішли до школи, та вчителі, які не знали як діяти в цій ситуації. Оскільки тривоги нема, а вибухи за вікном є", — розповів Микола Менжерес.

З питанням стосовно вибухів та сирени, яку чули в Малинській громаді, журналісти звернулися до Малинського міського голови Олександра Ситайла.

"Коли кар'єри колишньої групи "Юнігран" — там зараз вже інший власник і вона по-іншому називається — проводять вибухові роботи, вони пишуть листи, зокрема, на Малинську міську раду і на Коростенську військову адміністрацію. Відповідно, таким чином повідомляють про це нас, а ми повідомляємо в засобах масової інформації людей про можливі звуки вибухів на промислових об'єктах. В даному випадку нас про такі роботи точно ніхто не повідомляв, ми цього не знали. Можливо, ці роботи проводили інші кар'єри — зокрема, Пинязевицький кар'єр, який входить в структуру "Укрзалізниці". Нас цей кар'єр не повідомляє, вони повідомляють ті структури, які там на місці в них у населеному пункті знаходяться. Відповідно, там на місцях люди знали. Щодо сирени: на кар'єрах перед тим як проводиться вибух, вмикається сирена — аби працівники, якщо там такі є, покинули територію кар'єру перед вибухом", — сказав журналістам Олександр Ситайло.

Коментуючи ситуацію, начальник виробничого підрозділу "Пенізевицький кар'єр" Олег Рубан підтвердив, що їхнє підприємство дійсно проводило вибухові роботи, але в них вибух був лише один.

"Наш плановий вибух на кар'єрі ми офіційно провели об 11:40. До цього десь близько десятої години ранку ми теж чули глухі звуки двох-трьох вибухів, але це однозначно були не наші вибухи. У нас був один вибух і він був невеликий. Щодо попереджень про вибухові роботи на кар'єрі, то я підписую повідомлення про це і ми надсилаємо їх місцевим структурам. Наш кар'єр відноситься до "Укрзалізниці", тобто державної власності, і ми це все погоджуємо. Поряд є ще приватні кар'єри, за них я не знаю. А у нас є спеціаліст-маркшейдер, який повідомляє секретаря, котра, у свою чергу, розсилає повідомлення про те, що ми будемо проводити вибухові роботи. У нас з цим строго. Малинську міськраду ми не попереджаємо, даємо попередження місцевій владі Гранітного. Ми попередили також аерорух, військових, сільраду, лісництво, Українку, заводи", — поінформував Олег Рубан.

На Малинському каменедробильному заводі журналістам підтвердили, що 3 вересня на одному з місцевих кар'єрів проводили випробувальні роботи спільно з одним із наукових інститутів. Роботи велися на поверхні, тому місцеві жителі могли чути звуки вибухів. Щодо попереджень про це, то на заводі сказали, що попередження про такі роботи в пресі поширюють, якщо йдеться про масові випробування, в іншому випадку про такі роботи не попереджають. Зокрема, на наступному тижні будуть проводитися вибухові роботи, попередження про які подадуть на Малинську міську раду та поширять у пресі.

Удень в Малинській громаді лунали вибухи, але "повітряної" не оголошували

Джерело: korosten.today

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua