Олена Зеленська взяла участь у робочій зустрічі з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах

04 вересня 2024 р. 16:52

04 вересня 2024 р. 16:52


На заході були присутні управлінці з медичної та соціальної сфер, психологи, психотерапевти, керівники неурядових організацій, вчителі та лікарі зі 122 територіальних громад із 20 областей України.

Олена Зеленська наголосила на важливості запозичення найкращих міжнародних практик у сфері ментального здоров’я, але підкреслила унікальність української ситуації.

«Ми активно переймаємо ефективні методики з-за кордону, але жодна з них не може повністю відповісти на всі наші виклики, оскільки жодна з розвинених країн не переживає того, що переживає Україна. Команда програми усвідомила, що, поєднуючи найкращі світові практики, ми маємо створити унікальну українську модель», — зазначила перша леді.

Особливу увагу Олена Зеленська приділила розробленій в Україні методиці, яка вже впроваджується в рамках ініціативи.

«Ця методика орієнтована на стан людини, а не на діагноз. Це означає, що допомогу можна почати надавати на ранніх етапах, ще до того, як травматичний досвід переросте у серйозний розлад. Важливо, щоб допомога починалася не лише в кабінеті психолога чи психотерапевта, а й під час розмови з сімейним лікарем чи консультантом у Центрі життєстійкості», — підкреслила Олена Зеленська.

За словами першої леді, саме для цього в громадах мають відбутися зміни.

Під час зустрічі учасники відзначили значний прогрес програми: майже 100 тисяч медиків пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, у центрах життєстійкості було надано 350 тисяч послуг, 209 тисяч педагогів завершили навчання з уміння розпізнавати зміни в стані учнів, а 739 роботодавців впровадили політику підтримки ментального здоров’я.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої Оленою Зеленською, супроводжує Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України за підтримки експертів ВООЗ.

Олена Зеленська взяла участь у робочій зустрічі з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах

Джерело: kurnenska.gromada.org.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua