Освіта у Звягелі: нові правила, уроки щастя та освітні офіцери

07 вересня 2024 р. 09:08

07 вересня 2024 р. 09:08


Новий навчальний рік принесе чимало змін в освітній процес. Усі ми бачили повідомлення про уроки щастя й офіцерів освітньої безпеки. Що ще буде нового і, головне, який розклад канікул, ми запитали у начальниці управління освіти й науки Звягельської міської ради Тетяни Ващук.

– Розкажіть, будь ласка, з якими змінами зустрінуть новий навчальний рік школи нашого міста?

– Цього року на нас чекає низка важливих нововведень. Насамперед навчальний рік розпочався 2 вересня і триватиме до 30 червня. На колегії управління освіти і науки ми погодили з керівниками закладів освіти структуру навчального року.

Розклад канікул плануємо такий: I семестр триває з 2 вересня по 27 грудня. Перша чверть починається 2 вересня і закінчується 25 жовтня. Осінні канікули тривають з 28 жовтня по 1 листопада. Друга чверть починається 4 листопада і закінчується 27 грудня. Зимові канікули заплановані з 30 грудня 2024 по 10 січня 2025 року. II семестр триватиме з 13 січня по 30 травня 2025 року. Третя чверть починається 13 січня і закінчується 21 березня. Весняні канікули призначені на період з 24 по 30 березня. Четверта чверть розпочнеться 31 березня і завершиться 30 травня.

– Які зміни чекають на учнів?

– Для учнів 5-9 класів затверджено нову Типову освітню програму. Головна зміна полягає в тому, що тепер ми переходимо на мінімальну кількість годин замість рекомендованої. Це надасть нашим школам більше гнучкості у плануванні навчального процесу.

Крім того, з'явився резерв годин, який можна розподіляти між різними предметами. Наприклад, у 5 класі цей резерв становить 7,5 годин на тиждень. Рішення про розподіл годин ухвалюватиме педагогічна рада кожної школи, зважаючи на потреби учнів та специфіку закладу.

Для учнів 10-11 класів оновлено курс "Захист України". Тепер він буде однаковим для всіх учнів, незалежно від статі. Програма містить сучасні теми, такі як військові технології та інформаційна безпека.

Передбачено більше практичних занять, зокрема зі стрілецької підготовки, орієнтування на місцевості й тактичної медицини. Щомісяця учні братимуть участь у навчальних днях, де зможуть практикуватися на сучасних симуляторах дронів та стрілецьких тренажерах.

Для проведення цих занять ми створимо осередок на базі ліцею № 1, де в майбутньому буде зосереджена вся старша школа. Для того, щоб укомплектувати його, ми подали заявку на державну субвенцію. Загальна вартість проєкту – понад 2 млн. Умова співфінансування – 10%. У вересні мають надійти кошти і ліцей № 1 буде закуповувати необхідне обладнання для цього кабінету.

Також буде новий маршрут шкільного автобуса. Тепер він підвозитиме учнів з Маковиць до шкіл нашої громади, зокрема до Наталівської гімназії, гімназій №№ 2 та 9 і учнів із села Олександрівка до Наталівської гімназії. Опісля автобус продовжить підвозити дітей із садочків міста до центру розвитку дитини для навчання плавання у басейні.

У вересні вже будуть представлені результати шкільних громадських бюджетів. Нагадаю, що це за проєкт. Це молодіжна ініціатива, за допомогою якої діти долучаються до управління бюджетними процесами. Учням пропонувалось написати проєкти, які можна реалізувати у їхньому навчальному закладі, прорахувати бюджет і отримати найбільшу кількість голосів. Навчали як правильно писати і прораховувати все фахівці з Ради Європи ще у лютому. Загалом у нас 12 переможців. І це абсолютно різні проєкти: від рекреаційних зон до мобільного кінотеатру. На ці цілі з бюджету громади виділили 680 тисяч гривень.

Також у вересні відбудеться відкриття оновленого тимчасово освітнього центру на базі центру позашкільної освіти. Уже зробили ремонт приміщення, закупили нові меблі, комп'ютерну техніку та дидактичні матеріали.

– Розкажіть детальніше про урок щастя.

– Це в межах програми ініціативи Олени Зеленської "Ти як?" Це насправді не урок, а інтегрований курс, елементи якого можуть бути проведені під час будь-якого уроку. Нині на 2024-2025 навчальний рік підготовлені матеріали для дошкільнят і для учнів перших класів. Загалом він буде для перших-сьомих класів, але ще в процесі підготовки. Тобто з цього року він стартує тільки для дошкільнят і першокласників.

– Останнім часом багато говорять про безпеку в школах. Чи є якісь нововведення у цьому напрямі?

– Ще одне нововведення з вересня – розпочинають роботу офіцери освітньої безпеки у закладах загальної середньої освіти. У нашій громаді наразі це шість шкіл: ліцей № 1, гімназії № 6, № 7,
№ 8, № 9 і № 10, де вже з 19 серпня розпочали роботу офіцери освітньої безпеки.

Завданням наших закладів було облаштувати їм робоче місце. Для повноцінної роботи потрібно ще придбати в заклади дороге технічне забезпечення – металеву арку і металодетектор. Проте питання фінансування цього обладнання поки відкрите.

Офіцер безпеки, відповідно до посадових обов'язків, має прийти за годину до початку занять, обстежити школу, територію навколо, чи нема підозрілих предметів. Його завдання – запобігати ймовірним терористичним актам, реагувати, допомагати евакуювати, комунікувати з відповідними службами. Ну, і обов'язково профілактичні попередження тривожних станів у дітей та навчання правил безпеки. В інших школах такі офіцери з’являться одразу, як пройдуть відповідне навчання.

– Ще одне важливе питання про укриття. Що змінилось зараз?

– Укриття – наша болюча тема, але маємо деякі позитивні результати. У гімназії № 6 уже всі модулі встановлені. Зараз йде процес проведення комунікацій. Плануємо, що відповідно до договору і вказаного там терміну завершення робіт укриття буде готове.

Що стосується гімназії № 2, то зараз триває процес проведення закупівлі. Сподіваємося, що також найближчим часом активно розпочнеться процес встановлення модулів. І до кінця року укриття в гімназії № 2 буде готовим.

І гімназія № 9. У першій декаді вересня відбудеться розкриття тендерних пропозицій. Термін будівництва – 8 місяців.

Нові укриття будуть обладнані броньованими дверима, вентиляцією і спеціальним входом під кутом 90 градусів, а також у проєкті враховані потреби різних дітей.

– Розкажіть ще про новостворений ліцей профільної освіти. Скільки учнів там зараз і чи вдалося залучити бюджетні кошти?

– Почнімо з початку. Відповідно до рішення міської ради ліцей № 1 не набрав перших класів, а три гімназії №№ 2, 5 і 6 не набрали десятих класів.

– Дозвольте уточнити, чи були працевлаштовані педагоги?

– Так, педагоги працевлаштовані, за ними прийшла певна кількість учнів, плюс ті учні, які були ще в цих закладах, і сформовані перші класи, де вони успішно працюватимуть і надалі. Це питання вирішене.

Тепер, що стосується 10-х класів. Зі 114 дітей, які захотіли йти до 10 класу, 104 прийшли в ліцей № 1. З них Юрій Антонович (ред. – Юрій Рошка, директор ліцею № 1) сформував чотири 10 класи. Тому це прекрасний показник. Це свідчить про те, що ми дійсно спрацювали і діти пішли навчатися до ліцею № 1.

До речі, наш досвід зі створення профільного ліцею взяли в посібник "Старша школа: кроки до становлення. Версія 2.0", який видав шведсько-український проєкт "Підтримка децентралізації в Україні". Він допоможе іншим громадам врахувати наш досвід і створити свій такий заклад.

Освіта у Звягелі: нові правила, уроки щастя та освітні офіцери

– Які профілі сформовані?

– Відповідно до заяв учнів у школі створили два класи з універсальним профілем, один – іноземної філології, а також математичний разом з суспільно-гуманітарним профілями.

Поступово держава відновлює освітню субвенцію на нову українську школу. Цього року вона надійшла на сьомі класи. Через кілька років гроші надійдуть і для облаштування профільної школи.

Також ми увійшли до державної програми модернізації харчоблоків. Ліцей № 1 один із семи закладів Житомирщини, які відібрало Міністерство освіти і науки для державного фінансування. Загальна вартість проєкту – 17,5 млн. Це разом з проєктно-кошторисною документацією. Нам вже надійшли 13,5 млн державної субвенції, решта – співфінансування з місцевого бюджету. Єдина умова – потрібно встигнути до кінця року.

Модернізація харчоблока передбачає капітальний ремонт кухні та їдальні, встановлення сучасної вентиляції, нового технологічного обладнання та меблювання. Заклад нині готується до проведення процедури закупівлі.

Під час ремонту харчоблока та їдальні учні будуть забезпечені гарячим харчуванням за допомогою кейтерингових послуг. Готуватимуть в іншому закладі освіти й привозитимуть їжу. Адміністрація підготує відповідні місця, де діти зможуть харчуватись.

Фото авторки та з архіву Звягельської міської ради

Освіта у Звягелі: нові правила, уроки щастя та освітні офіцери

Джерело: novograd.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua