Звернення начальника Головного управління ДСНС в області щодо ситуації із збільшенням кількості пожеж у природних екосистемах

07 вересня 2024 р. 12:43

07 вересня 2024 р. 12:43


Шановні мешканці та гості області!

Цьогоріч кількість пожеж, спричинених загорянням сухої трави, почала зростати ще з березня. Наразі за календарем маємо вже осінь, а суха трава горіти не припиняє. І основна причина цьому – людський фактор!

Загалом упродовж 2024 року на Житомирщині вже зафіксовано 1145 пожеж у природних екосистемах, внаслідок яких вогнем пройдено понад 634 га території. На превеликий жаль, через загоряння сухостою в поточному році загинуло 3 особи та ще 2 травмувалися.

Так, в березні поточного року у с. Ліски Олевської громади Коростенського району під час самостійного гасіння сухої трави навколо свого домоволодіння отримав опіки тіла та загинув 39-річний чоловік.

Фахівці ДСНС постійно проводять роз’яснювальну роботу щодо попередження виникнення таких загорянь та нещасних випадків на них. Проте люди самі повинні контролювати свої дії, які в умовах найвищого рівня пожежної небезпеки можуть стати причиною таких ситуацій.

Господарі залишають палаюче сміття без нагляду, через що вогонь може наробити чималої шкоди. Ситуація ускладнюється тим, що поблизу господарських угідь, як правило, розташовані сусідські будинки, лісові масиви, на які вогонь може перекинутися у будь-яку хвилину. Такі дії наносять державі значних матеріальних та екологічних збитків. Щороку рятувальники б’ють на сполох, застерігаючи громадян, а результати зазвичай не надто втішні.

Враховуючи тривожну обстановку хочу нагадати вам, що упродовж пожежонебезпечного періоду забороняється спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях, створювати смітники та спалювати відходи, розводити багаття у лісі та лісопосадках. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 77-1 кодексу України про адміністративні правопорушення. Громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн.

Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків!

Дмитро НІКУЛЕСКО,

начальник Головного управління

ДСНС України у Житомирській області

Звернення начальника Головного управління ДСНС в області щодо ситуації із збільшенням кількості пожеж у природних екосистемах

Джерело: zt.20minut.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua