Про одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) військовослужбовця

12 вересня 2024 р. 15:13

12 вересня 2024 р. 15:13


У разі загибелі військовослужбовця Збройних Сил України під час дії воєнного стану, або якщо військовослужбовець помер протягом одного року після отриманого поранення (контузії, травми, каліцтва), сім’ям загиблих військовослужбовців призначається та виплачується одноразова грошова допомога. Про це інформують у Бердичівський РТЦК та СП .

Отримати таку допомогу можуть батьки, дружина/чоловік, які не одружилися вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Виплату не можуть отримати громадяни російської федерації або республіки білорусь та особи, які постійно проживають на територіях цих країн, особи, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Для призначення грошової допомоги необхідно звернутися не пізніше 3-років з дати смерті військовослужбовця, зазначеної у свідоцтві про смерть, до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання та не залежно від місця реєстрації.

Виплата одноразової грошової допомоги буде здійснюватися в порядку черговості відповідно до дати подання документів.

В РТЦК потрібно заповнити заяву про виплату одноразової грошової допомоги та подати свідоцтво про смерть військовослужбовця, видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану громадян (ДРАЦС), документ, що посвідчує особу, довідку про номер платника податку (ідентифікаційний номер), копії документів, що підтверджують родинні зв’язки з загиблим або перебування на його утриманні: для дружини / чоловіка – свідоцтво про шлюб; для дитини – свідоцтво про народження дитини; для батьків – свідоцтво про народження загиблого; для осіб, які перебували на утриманні загиблого -документ, що підтверджує перебування на утриманні загиблого військовослужбовця або судове рішення та інші документи.

Всі копії документів завіряються у ТЦК та СП, який приймає документи для виплати одноразової допомоги.

Військова частина також зобов’язана надати до районного ТЦК та СП необхідні документи: витяг з наказу командира військової частини про виключення з списків військової частини у зв’язку із загибеллю (смертю) військовослужбовця, витяг з послужного списку особової справи про склад сім’ї військовослужбовця, грошовий атестат із зазначенням інформації про виплату винагороди, передбаченої пунктом 1 постанови КМУ від 28.02.2022 № 168 або витяг з наказу про виплату такої винагороди.

Після отримання всіх необхідних документів районний ТЦК та СП надсилає їх в обласний ТЦК та СП, де встановлюють коло отримувачів, складають висновок та надсилають документи до Міністерства оборони України. Після прийняття та доведення рішення до комісії ОТЦК та СП та отримувача, здійснюється перерахунок коштів рівними частками на рахунок отримувачів.

Сім’ям військовослужбовців загиблих у період дії воєнного стану одноразова грошова допомога виплачується в розмірі 15 000 000 гривень та виплачується поетапно:

  • на першому етапі виплачується 1/5 від призначеної суми одноразової грошової допомоги;

  • залишок невиплаченої суми одноразової грошової допомоги (4/5 від призначеної суми) виплачується щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.

Якщо один з отримувачів допомоги відмовився від своєї частки, ця сума розподіляється порівну між рештою членів сім’ї. Відмова засвідчується нотаріально (за кордоном – у консульстві України).

У разі виникнення запитань з приводу виплат ОГД просимо звертатися за адресою: Житомирська обл., м. Бердичів вул. Л. Карастоянової б.49 каб.1

За інформацією Бердичівський РТЦК та СП

Про одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) військовослужбовця

Джерело: berdychiv-rada.gov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua