Відсутність заборгованості – запорука вдалого початку опалювального сезону

12 вересня 2024 р. 18:15

12 вересня 2024 р. 18:15


Шановні споживачі послуг з постачання теплової енергії!

Вже за декілька днів стовпчик термометра опуститься і всі чекатимуть на тепло в своїх оселях, закладах освіти тощо. Але чи можемо ми бути впевнені в тому, що цього жовтня  як  і кожного  попереднього жовтня КП «Бердичівтеплоенерго»  розпочне опалювальний сезон?

Працівники підприємства вже з наступного тижня після закінчення опалювального сезону 2023/2024 рр. розпочали підготовку до нового опалювального сезону. В умовах значного дефіциту коштів вдалося зробити основне: проведено технічний огляд та обслуговування обладнання, здійснено повірку контрольно-вимірювальних приладі, ремонт запірної арматури та часткова заміна аварійних ділянок теплових мереж. Це мінімум, але це дає впевненість в технічній спроможності розпочати опалювальний сезон.

Але, на жаль, є і фінансовий аспект початку опалювального сезону. Це – заборгованість за енергоносії. Причин виникнення цієї заборгованості фактично дві: невиконання державою своїх зобов’язань в частині компенсації різниці в тарифах, що виникла внаслідок мораторію на підвищення тарифів на послуги з постачання теплової енергії та заборгованість населення за вже спожиті послуги.

Відшкодування різниці в тарифах з державного бюджету не проводилось фактично з середини 2021 року. Проте такий стан справ враховується постачальником природного газу зі спеціальними обов’язками  ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» – останній не зупиняє поставки газу при наявності значної заборгованості, оскільки весь обсяг різниці в тарифах з державного бюджету, очевидно, буде направлений саме на погашення цієї заборгованості.

Таким чином, заборгованість споживачів за послуги з постачання теплової енергії має пряме відношення саме до утворення заборгованості підприємства за постачання електричної енергії та за послуги з розподілу природного газу. Підприємство закінчило опалювальний сезон 2023-2024 рр. з заборгованістю перед ТОВ «Енерджі 365» за спожиту електроенергію у сумі 7,7 млн. грн. перед  та Житомирською філією ТОВ «Газорозподільчі мережі України» за послуги з розподілу природного газу у сумі 3,7 млн. грн.

Протягом літа підприємство змогло погасити заборгованість за спожиту електроенергію перед ТОВ «Енерджі 365», проте заборгованість перед Житомирською філією ТОВ «Газорозподільчі мережі України» навпаки зросла до 12,6 млн. грн.

Перед підприємством виставлено чіткі вимоги про оплату боргу до початку опалювального сезону, що підкріплені судовими позовами. Наслідки можуть бути катастрофічні і для підприємства і для мешканців: від блокування рахунків підприємства до не підключення котелень до газопостачання, що, в будь-якому випадку, ставить під загрозу початок опалювального сезону.

На даний час єдиним реальним шляхом виконання  договірних зобов’язань підприємства перед Житомирською філією ТОВ «Газорозподільчі мережі України»  може бути сплата населенням заборгованості за спожиті послуги з постачання теплової енергії. Станом на 01.09.2024 року така заборгованість становить 43,5 млн. гривень.

КП «Бердичівтеплоенерго» опалює 323 житлові будинки і погашення заборгованість лише 30 будинками з найбільшими боргами дозволить погасити заборгованість перед Житомирською філією ТОВ «Газорозподільчі мережі України». Так, найбільшими будинками-боржниками є будинки, розташовані по вул. Артилеристів, 6, вул. Житомирська, 67/1, п. Соборна, 18, вул. Ринкова, 3, вул. Гранична, 3, вул. Симона Петлюри, 16, вул. Мостова, ½, , вул. Червона, 24, вул. Одеська, 34/2, вул. Святослава Хороброго, 45, вул. Руська, 12, вул. Європейська, 126, вул. Данилівська, 5, вул. Павла Скоропадського, 1, вул. Семенівська, 23а, вул. Зоряна, 26б, вул. Мучна, 52а, вул. Грецька, 10, вул. Європейська, 106, вул. Степана Бандери, 15а., вул. Костянтина Острозького, 20, вул. Стадіонна, 41, вул. Вінницька, 65, вул. Нізгурецька, 38, вул. Вінницька, 63, вул. Здоров’я, 2, вул. Газопровідна, 23, вул. Артилеристів, 8, вул. Житомирська, 43, п. 2-Червоний, 23, де заборгованість становить, відповідно, від 287 тис. грн.. до 1247 тис. грн.

Інформацію по заборгованості будинку, в якому ви мешкаєте можете переглянути за посиланням http://berdtke.com.ua/borg.php .

Згідно прогнозів Уряду, експертів та представників ТКЕ, наступна зима буде важкою. Відповідно міська влада та підприємство шукає різні варіанти стабільного забезпечення теплом житлових будинків та установ соціальної інфраструктур м. Бердичева. Наприклад, ведеться робота по реалізації проекту з  встановлення 5 когенераційних установок, що дозволять опалювати значну частину споживачів і в періоди блекаутів. Проте без вчасного та повного розрахунку за вже спожиті послуги ці зусилля можуть стати марними.

Ми вдячні всім  своїм споживачам, які вчасно розраховуються за спожиті послуги, та які доклали всіх зусиль і погасили наявну заборгованість у найкоротші терміни!

Але змушені зараз звертатися до споживачів, у яких є заборгованість. Ми з розумінням ставимось до наявності обставин, що не дали вам провести вчасно погашення заборгованості, але не можемо не вимагати її погашення! Від цього залежить, як мінімум, початок наступного опалювального сезону!

Розрахуйтеся з боргами! У разі наявності об’єктивних обставин, які не дозволяють одразу погасити всю суму заборгованості, ми пропонуємо укладання договору реструктуризації терміном до 1 року та з попереднім погашенням основної частини заборгованості.

Для вирішення всіх питань просимо звертатися до нашого абонентського відділу за адресою: вул. Шевченка, 23.

КП “Бердичівтеплоенерго”

Відсутність заборгованості – запорука вдалого початку опалювального сезону

Джерело: berdychiv-rada.gov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua