Про утилізацію картоплиння без шкоди для довкілля – поради фахівців

13 вересня 2024 р. 01:30

13 вересня 2024 р. 01:30


Фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу підготували поради, як утилізувати картоплиння правильно.

У осінній пожежонебезпечний період практично під час кожного рейдового заходу державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу виявляють осередки займання сухої трави та її залишків. Особливо часто такі осередки трапляються на городах приватних господарств та поблизу їх.

Цей фотознімок (головне фото - 20 хвилин) екоінспектор зробив у с. Соколів (Житомирський район). Саме так виглядає місце спалювання господарем обійстя картоплиння.

Оскільки сам господар, побачивши людину у формі, втік з місця вчинення правопорушення, можливості пояснити йому наслідки такої діяльності у інспектора не було. Тому дуже сподіваємося, що і цей житель с.Соколів (Курненська ТГ), і ще багато його однодумців по всій Житомирщині, які все ще переконані, що якщо їхні діди спалювали залишки рослинності, то це можуть робити і вони, дізнаються про наступне:

на присадибних ділянках рослини, а особливо картоплю, окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

При спалюванні рослинності, зокрема опалого листя, гине безліч дрібних ссавців, комах та молюсків, які не здатні врятуватися через свою малорухливість. Хтось з них згорає, а хтось задихається від їдкого диму, а повторне заселення випаленої території відбувається дуже повільно й триває не один рік, залежно від її площі.

А тепер кілька порад щодо того, як можна утилізувати сухе бадилля картоплі без шкоди для навколишнього середовища:

  • картоплиння можна скласти у компостну яму. Полити однопроцентним розчином мідного купоросу (2-3 столові ложки на відро води), аби запобігти поширенню спор грибків. Накрити шаром землі та тирси і залишити для перегнивання і отримання якісного добрива для вашого городу.
  • картоплиння можна використати як укриття для фруктових дерев на зиму - захищає дерева від морозів та перешкоджає росту бур’янів і відлякує шкідників.
  • водні витяжки з бадилля можуть бути ефективним засобом проти шкідників, таких як попелиця, павутинний кліщ, капустяна білявка, міль, блішки, совка та гусениці на плодових деревах. Для приготування настою використовують 600 грамів свіжого або 400 грамів сушеного картоплиння, яке заливають 5 літрами води, настоюють 4-5 годин у теплому місці, а потім проціджують. Перед застосуванням в розчин додають 50 грамів натертого господарського мила, щоб покращити прилипання розчину до листя та знищити деяких комах. Обприскування проводять ввечері у суху погоду раз на 3-10 днів залежно від кількості шкідників.

Про утилізацію картоплиння без шкоди для довкілля – поради фахівців

Джерело: zt.20minut.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua