СБУ та ДБР викрили схему ухилення від мобілізації

16 вересня 2024 р. 13:42

16 вересня 2024 р. 13:42


Служба безпеки України разом із Державним бюро розслідувань викрили та ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації, яка діяла в Житомирській та Київській областях. Організатором оборудки виявився керівник столичної юридичної компанії, уродженець Житомирщини. Про це повідомляється на фейсбук сторінці Управління СБ України в Житомирській області .

За даними слідства, за 10 тисяч доларів США юрист організовував пакет фіктивних документів, які нібито надавали законні підстави військовозобов’язаним чоловікам виїхати за межі України. Спочатку зловмисник підшуковував клієнтів серед своїх знайомих у Житомирській області. Пізніше він розширив коло “послуг”, офіційно рекламувавши їх на сайті своєї юридичної фірми під виглядом консультацій у сфері військового права.

СБУ та ДБР викрили схему ухилення від мобілізації

Юрист використовував свої зв’язки серед столичних посадовців для організації продажу фіктивних документів, які дозволяли отримати відстрочку від призову або повне зняття з військового обліку. Також він допомагав “ухилянтам” отримати статус непридатності до служби за станом здоров’я через військово-лікарську комісію. За додаткові 10 тисяч доларів юрист організовував “зелений коридор” для тих, хто не наважувався офіційно скористатися підробленими документами на пунктах пропуску.

За час діяльності схеми щонайменше 10 чоловіків скористалися послугами затриманого юриста. Правоохоронці провели обшуки у Києві, під час яких вилучили комп’ютерну техніку з електронними версіями документів, мобільні телефони зі слідами ділової переписки та інші речові докази, що підтверджують незаконну діяльність.

На основі зібраних СБУ доказів затриманому юристу повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 9 років позбавлення волі. Тривають слідчі дії щодо встановлення інших учасників злочинної схеми.

Викриття та затримання організатора схеми здійснили співробітники СБУ в Житомирській області та Департаменту захисту національної державності СБУ у співпраці зі слідчими ТУ ДБР у м. Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

СБУ та ДБР викрили схему ухилення від мобілізації

СБУ та ДБР викрили схему ухилення від мобілізації

Джерело: 1.zt.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua