Національний кешбек «Зроблено в Україні»

18 вересня 2024 р. 15:33

18 вересня 2024 р. 15:33


2 вересня розпочалося бета-тестування програми «Національний кешбек»,
яка є одною з програм політики «Зроблено в Україні» та реалізується
Міністерством Економіки України, Міністерством цифрової трансформації та
НБУ. Програма Національний кешбек має дві складові – соціальну та
економічну. Надаючи українцям фінансову підтримку та стимулюючи їх
купувати українське, вона водночас стимулює попит на товари локального
виробництва та таким чином підтримує національного виробника.

177 тисяч українців вже бачать у Дії нарахований кешбек. Ця кількість збільшуватиметься у міру налагодження обміну даними між банками і ІТ-системою проeкту. Частина банків відтестували свої процеси, інші – ще тестують. Налагодження триватиме впродовж наступних тижнів. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«За покупки у перші дні вересня 177 тисячам українців вже нарахували 2,9 млн гривень кешбеку. Хтось бачить в Дії нарахування 5 грн, а дехто – 90 грн. Відображення сум дає можливість перевірити роботу системи та активніше обирати українські товари. Виплата коштів за покупки у вересні буде до 20 жовтня», – наголосила  Юлія Свириденко.

За її словами, за два тижні до «Національного кешбеку» долучилось понад 1,2 млн українців, з них – 638 000 активували у Дії картки для виплат. З тих, хто активував карту – 262 000 громадян зробили покупки товарів, на які нараховується кешбек.

Розширюється й асортимент товарів, на які можна отримати кешбек. У системі вже зареєстровано понад 171 тис. товарів від 963 українських виробників.

Як відрізнити товар з кешбеком?

Низка торговельних мереж, зокрема Аврора, Епіцентр, Comfy, Копілка та Таврія В вже позначають товари з кешбеком на цінниках або на полицях. Найближчим часом такі позначення з'являться на полицях мереж АТБ та Сільпо. У міру проходження бета-тестування і налагодження обміну даними між ІТ системами програми і торговельних мереж позначення з'являтимуться на полицях інших магазинів, які долучились до програми.

Повний перелік товарів, на які нараховується кешбек, можна побачити на сайті програми https://madeinukraine.gov.ua .

У яких магазинах працює «Національний кешбек»?

Кешбек відсьогодні нараховують за покупки товарів у мережах Велика кишеня, ВелМарт, ВК експрес, Антошка, Thrash!Траш!, Будинок іграшок, Таврія В, Копілка, Блиск&Відро. В попередні тижні до програми доєдналися АТБ-Маркет, Аврора, NOVUS, ЕКО маркет, VARUS, OKKO, Мережа АЗК «WOG», Укрнафта, Епіцентр K, Нова лінія, Auchan, Comfy, Сільпо, ФОРА, мережа аптек Аптека АНЦ та аптека 3і. Ще близько 200 магазинів і торгових мереж в процесі приєднання.

Споживачі під час бета-тестування можуть надати свої пропозиції або зауваження для поліпшення роботи програми на сайті https://madeinukraine.gov.ua

. Проконсультуватися щодо умов участі в програмі «Національний кешбек» можна в урядовому контактному центрі за номером 1545.

Як взяти участь у програмі?

Щоб отримувати кешбек від держави необхідно:

Подати заявку через сайт чи мобільний застосунок банку, який бере участь у програмі, або звернутися до відділення. Наразі до програми долучилися такі банки: ПриватБанк, monobank, Укргазбанк, Sense Bank, ПУМБ, Абанк, Банк Глобус, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, Ощадбанк, Акордбанк та Банк Кредит Дніпро.

Визначити картки, з яких ви оплачуєте покупки. І надати банку дозвіл на передачу інформації про транзакції з цих карток.

Відкрити фізичну чи віртуальну картку, куди нараховуватиметься кешбек.

У Дії в розділі Сервіси обрати картку «Національний кешбек» для виплат.

Кешбек у розмірі 10% від вартості нараховується за купівлю товарів українських виробників, що включені у програму. Виключення – підакцизна продукція (пальне, тютюн та міцний алкоголь). Також кешбек поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту і медові напої.

Максимальна сума виплат – 3 тис. грн в місяць. Накопичені за місяць кошти надходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця.

Отримані за участь у програмі «Національний кешбек» кошти можна буде витратити на послуги – комуналку, транспорт, лікування, мобільний зв’язок, спорт, кіно і інші. Також їх можна буде задонатити на ЗСУ або купити військові облігації.

Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Довідково

Координатором програми Національний Кешбек виступає Міністерство економіки України. В реалізації проекту беруть участь Міністерство цифрової трансформації України, Державна податкова служба, Ощадбанк та уповноважені банки України і Урядовий контактний центр. Технологічним партнером в реалізації програми виступає міжнародна платіжна система Mastercard. Операційним партнером проекту є міжнародна компанія платіжних технологій Visa.

Національний кешбек «Зроблено в Україні»

Джерело: kurnenska.gromada.org.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua