На Житомирщині СБУ викрила депутатку, причетну до махінацій із...

20 вересня 2024 р. 15:33

20 вересня 2024 р. 15:33


Служба безпеки України викрила депутатку сільської ради Житомирщини, яка обіймає посаду державного реєстратора, у причетності до незаконних оборудок із земельними ділянками Чуднівської територіальної громади. Мова йде про 57,5 гектарів сільськогосподарських земель, оціночна вартість яких перевищує 3 млн грн. Про це повідомляє управління СБ України у Житомирській області.

Згідно з матеріалами слідства, земельні ділянки перебували у довгостроковій оренді в місцевого фермерського господарства. Проте у 2021 році договір оренди було розірвано за взаємною згодою. У жовтні 2022 року фермер запропонував депутатці незаконно повернути йому ці землі, на що вона погодилася.

Фігурантка, користуючись своїм доступом до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, незаконно зареєструвала оренду земельної ділянки за фермером, що дозволило йому безоплатно користуватися ділянкою два роки. Прибуток, отриманий від агробізнесу, фермер залишив собі, не сплачуючи коштів до місцевого бюджету.

За зібраними доказами, депутатці повідомлено про підозру у несанкціонованій зміні інформації в державних автоматизованих системах за попередньою змовою (ч. 3 ст. 362 КК України). Її спільнику-фермеру інкримінують підбурення до цього злочину (ч. 4 ст. 27 та ч. 3 ст. 362 КК України), а також шахрайство в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 КК України).

Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Наразі вирішується питання щодо відсторонення державної реєстраторки від посади. Правоохоронці також працюють над уточненням загального обсягу збитків, завданих громаді. Для відшкодування збитків ініційовано накладення арешту на майно підозрюваних.

Оперативники СБУ в Житомирській області задокументували злочин спільно зі слідчими Нацполіції та під процесуальним керівництвом прокуратури.

На Житомирщині СБУ викрила депутатку, причетну до махінацій із...

Джерело: 1.zt.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua