Гарячка Західного Нілу - як розпізнати й не захворіти?

20 вересня 2024 р. 16:23

20 вересня 2024 р. 16:23


Гарячка Західного Нілу – небезпечна хвороба, яка з 1937 року була виявлена в Африці, а тепер циркулює по всьому світу. Основними переносниками є птахи. Дійсно, в Україні є декілька шляхів перелітних птахів, тому Україна буде постійно стикатись з цією інфекцією.

Геморагічна гарячка Західного Нілу - це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси комарів. Вона може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках - запалення мозку та його оболонок. Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

Як передається ця екзотична хвороба?

Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів перелітних птахів, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни та кажани.

Комарі кусають інфікованих особин і можуть передати вірус іншим тваринам чи людям. Сприйнятливість людей до хвороби є високою, хоча до 80 % людей переносять хворобу безсимптомно. Особливо вразливими є люди в місцях великої концентрації комарів і птахів: працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, люди, які живуть біля водних об’єктів, а також мисливці, туристи, лісники, військовослужбовці, які тривалий час перебувають біля води чи на заболоченій території.

Важливо! Від людини до людини хвороба не передається!

Місця поширення гарячки Західного Нілу

Вірус найпоширеніший в Африці, Азії, Центральній Америці, Австралії, а також у США, Канаді та Мексиці. В Україні гарячку Західного Нілу або ж західнонільський енцефаліт рідко, та все ж фіксують лікарі майже щороку в літньо-осінній сезон.

З початку серпня  в Україні   зареєстровано 41 підтверджений випадок, а з початку  цього року їх 69. Полтавська, Черкаська та Київська області, а також сама столиця є лідерами за кількістю захворілих.

Відомо, що в нашій країні зафіксували першу смерть від гарячки Західного Нілу. Хворобу зареєстрували на Черкащині у 65-річного жителя області. А лікували чоловіка в одному з медзакладів Києва. Там і встановили остаточний діагноз.

Симптоми

Більшість людей під час зараження вірусом не відчувають жодних симптомів, дехто - легкі ознаки ГРІ. Приблизно у 20% хворих у проміжок між декілька днями та 2–3 тижнями після зараження, а найчастіше через 3-6 днів, можуть з'явитися симптоми, схожі на грип: висока температура, головний біль, біль у м'язах і суглобах, слабкість, нудота, діарея. Основна кількість виявлених випадків захворювання проявляються у вигляді менінгіту та енцефаліту. Летальність від гарячки Західного Нілу складає 2–14%.

Після перенесеної хвороби формується стійкий напружений імунітет!

Як захиститися від зараження

Лікування гарячки Західного Нілу є симптоматичним і спрямоване на полегшення проявів хвороби.

Щоб знизити ризик зараження, важливо вжити заходи для запобігання укусам комарів. Ось кілька порад:

  • носіть захисний одяг: вибирайте одяг з довгими рукавами і штанами, що закривають шкіру і зменшують можливість укусу комарів;
  • використовуйте сітки на вікнах: це допоможе уникнути проникнення комарів у приміщення;
  • застосовуйте фумігатори та репеленти: використання спеціальних засобів для відлякування комарів може суттєво знизити ризик укусу.

Вакцина для запобігання захворювання гарячкою Західного Нілу – не розроблена!

Чуднівське відділення ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Гарячка Західного Нілу - як розпізнати й не захворіти?

Джерело: chudniv-miskrada.gov.ua