Майже 9,5 тисяч витоків газу знайшли спеціалісти на внутрішнобудинкових газопроводах багатоквартирних будинків

20 вересня 2024 р. 18:16

20 вересня 2024 р. 18:16


За перше півріччя 2024 року фахівці Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» здійснили техобслуговування внутрішніх систем газопостачання у 501 багатоквартирному будинку. У кожному виявили витоки. Найбільше – у будинку в місті Житомир по вулиці Небесноі Сотні – на 16 стояків аж 48 витоків газу.

Загалом газовики цьогоріч запланували обстежити мережі у 1585 багатоповерхівках Житомирщини. Як правило, це старий житловий фонд. Мережам найстаршого будинку – 74 роки.

Для забезпечення належного стану мереж технічне обслуговування потрібно здійснювати раз на 3 чи 5 років, залежно від терміну їх експлуатації. Якщо мережі використовуються менш як 25 років, їх треба обслуговувати один раз на 5 років. Якщо 25 років і більше – раз на 3 роки. Газовики наголошують, що платіжка за технічне обслуговування надходитиме один раз на 3 або 5 років.

«Витоки газу – це пряма загроза безпеці людей. Адже часто люди не підозрюють, що вони є, не завжди звертаються до газовиків, коли чують запах газу біля будинку чи у під’їзді. Тому просимо балансоутримувачів не зволікати з підготовкою до зими та замовити технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків у газовиків, – говорить начальник відділу технічного обслуговування Житомирської філії « Газмережі» Андрій Яхимович й додає, - в иконувати дані роботи мають право виключно організації із відповідною ліцензією».

« Більше того, - зазначає газовик, - для усунення витоків на внутрішніх мережах та ремонту часто необхідно припиняти газопостачання. А це в зимовий період є вкрай дискомфортним » .

Нагадаємо, за належний стан внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків відповідають ОСББ або управляюча компанія.

Відповідно до затвердженого у 2023 році наказом Міністерства енергетики України «Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків», проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання – обов’язкове.

Споживач може обрати будь-яку організацію для проведення ТО, яка має дозвіл на виконання відповідних робіт. Якщо цього не зробити – то роботи проводитиме Оператор ГРМ як надавач послуги останньої надії. На Житомирщині - це Житомирська філія « Газмережі».

Майже 9,5 тисяч витоків газу знайшли спеціалісти на внутрішнобудинкових газопроводах багатоквартирних будинків

Джерело: pulynska-gromada.gov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua