Романівська селищна рада налагодила партнерські стосунки з фінською комуною Юва

20 вересня 2024 р. 20:49

20 вересня 2024 р. 20:49


Більше тижня минуло від того дня, коли розпочалася історія офіційних контактів між керівниками Романівської селищної ради, що на Житомирщині, та муніципалітетом Юва, що належить провінції Південний Саво, яка розташована у південно-східній частині Фінляндії.

Жителі Романова звернули увагу на новину та фотографію, що зафіксувала момент відеотрансляції спілкування між керівниками Романівської громади та керівництвом муніципалітету Юви. Ця подія, по суті, стала стартовою відміткою налагодження партнерських стосунків між муніципалітетом Юви та Романівською селищною радою. Про те, як і з чого розпочався процес налагодження контактів між фінською комуною (громадою) та Романівською селищною радою, у Романові, та й загалом на Житомирщині вже неодноразово розповідали. Історія про народні костюми сценічно-театрального призначення, які відправили на адресу сучасного перебування у Фінляндії жительки селища Романів, майже всі знають чи хоча б чули із розповідей. І тепер настав час познайомитися із фінським муніципалітетом ближче й конкретніше, а в перспективі ці зв'язки призведуть до співпраці серйознішого рівня.

Звісно, для Романова і загалом для Житомирщини інформація про знаходження містечка Юва майже нічого не каже. Те, що Юва належить до провінціїї Південний Саво, також нічого не говорить ні романівчанину, ні житомирянину. Зрозуміло чітко – це десь далеко, і поки що жодних відомостей про місто Юва у Романові не зібрано. Якщо розпочати створювати уяву про нашого нового партнера із Фінляндії, то доїхати до Юви можна автомобілем від Хельсінки десь за дві-три години. Від столиці Фінляндії до містечка Юва не більше 270-ти кілометрів. Ще ближче від столиці розташоване місто Міккелі, яке є адміністративним центром провінції Південний Саво. За нинішніх умов дістатися із України до Фінляндії можна автобусним/автомобільним сполученням, що пролягає через Польщу, Литву, Латвію та Естонію. Далі – паромна переправа, і за годину – Фінляндія.

Стосовно економічної специфіки Юви, то щось конкретне сказати важко. Головна галузь місцевої економіки – курортно-туристичний бізнес та рекреація. Юва має зручне розташування і логістичну привабливість, що, в принципі, не відрізняє її від сотень інших міст та містечок Фінляндії. Що може привабити українців і зокрема романівчан в одному із муніципалітетів Фінляндії? В принципі – все, що завгодно. Адже, попри відсутність чорноземів, покладів корисних копалин, інших потенціально привабливих джерел та ресурсів, місцева економіка винятково успішно задовольняє і виконує усі покладені на муніципальну владу функції. Тому найперше, чим може поділитися із Романівською селищною радою муніципалітет Юви, – це організація публічної влади, ситуація та стан розвитку комунального господарства, шкільництва, туризму та курортного господарства. Якщо система організації роботи польських общин та громад нам в Україні добре відома, то відтепер так само бажано було б вивчити і знати ті секрети діяльності фінського муніципалітету на прикладі та у процесі контактування із владою містечка Юва. Адже, попри магістральну орієнтацію жителів містечка Юва на заробітки у сфері туризму, готельного бізнесу, тут бездоганно діють підприємства з переробки всього, що потрапляє в поле життєдіяльності зовсім невеличкої агломерації. Тому фінський досвід раціонального, енергоощадливого використання та переробки природного потенціалу і сировини можуть стати для романівчан справжнім відкриттям і водночас зможуть послужити могутнім та переконливим прикладом раціонального господарювання. Це – найголовніший вектор очікуваної співпраці між Романовим та муніципалітетом ЮВА.

Звісно, подальша співпраця, яка щойно розпочинається, має бути максимально уважною, педантично вивіреною, скрупульозно прорахованою насамперед із боку української громади. Так само очевидним є найбільш вірогідніша форма поки що очікуваної співпраці, яка має розпочинатися із обміну представницькими делегаціями між Романовим та містечком Юва. Оскільки порівняльна ситуація економічного стану України та Фінляндії нині є зрозумілою, то вчитися, переймати досвід, запозичувати підходи, навички та технології мають романівчани. І сьогодні це є і нашим завданням, і обов'язком, і викликом. Ну і, звісно ж, що і шансом. Тому підготовка до такої важливої роботи має розпочинатися негайно після факту першого контактування та факту підписання меморандуму про співпрацю. Зрештою, до складу майбутньої делегації від Романівської селищної ради, яка поїде із гостьовим візитом до нового партнера у Фінляндії, мають увійти люди (жителі, активісти, чиновники), які чітко уявляють предмет можливої цікавості у системі організації муніципальної влади Фінляндії. Знову ж таки вже перший візит романівчан до муніципалітету міста Юва має бути оснащений певними пропозиціями для співпраці між Україною та Фінляндією якраз-таки на базі романівської землі. Із можливим залученням сюди капіталу фінського походження.

Зрештою, нам, українцям, варто запам'ятати, що партнерство на рівні окремих муніципальних громад, так само, як і потенціал так званої народної дипломатії, сьогодні є одним із наріжних каменів посилення нашого економічного розвитку, що веде до головного – зміцнення позицій держави Україна на світовій арені. В зв’язку з цим налагодження дружніх партнерських стосунків із муніципалітетом Юви має бути підкріплене увагою до розвитку наших взаємозв'язків із громадами Польщі та Литви, з якими ми маємо вже традиційні взаємоконтакти. Не обминаймо ініціативи та можливості, які шукає і знаходить для усіх громад Житомирщини Житомирська обласна адміністрація. Нещодавні декларації про співпрацю між Житомирщиною та американським штатом Індіаною також вселяють певні сподівання та теплять неабиякі надії. Тому до таких контактів і спроб знайти нових партнерів і друзів ми маємо поставитися із абсолютною серйозністю і пильною увагою. Це – вимога часу і нагальне завдання для нас і для наших нащадків.

Віктор Першко

Романівська селищна рада налагодила партнерські стосунки з фінською комуною Юва

Джерело: zt.20minut.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua