Стійкість одного – стійкість мільйонів!

14 жовтня 2024 р. 15:56

14 жовтня 2024 р. 15:56


Відеоролик-експлейнер про формулу стійкості створено у межах комунікаційної кампанії «Ти як? Стійкість» Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.
Комунікаційна кампанія «Ти як? Стійкість» реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

Мало що так випробовує стійкість, як війна!

Але коли ми говоримо про плекання стійкості – важливо розуміти, що це таке.

Стійкість (або ж інша її назва: резильєнтність) – це здатність проживати випробування, зберігаючи, відновлюючи та плекаючи ментальне здоров’я, особистісну цілісність і соціальні зв’язки.

Стійкість можна розвивати та зміцнювати. Власне, це відбувається з кожним прожитим досвідом, з кожним подоланим викликом. І саме так зростало людство упродовж тисячоліть.

Щоб опанувати формулу психологічної стійкості не потрібна фахова освіта. Часом власний життєвий досвід, короткі рекомендації та приклади інших мають більший результат, ніж теорія. Але водночас сучасні наукові знання дозволяють полегшити занурення у світ резилієнтності, розклавши її формулу на п’ять основних компонентів:

1. Непохитні цінності: мої цінності стають опорою не лише для мене, але і для всіх навколо.

Знайти своє покликання, визначити сенси – вільно обрані людиною та саме ті, які їй резонують. Цінності зумовлюють те, як людина прагне жити та діяти попри різні життєві обставини, та не змінюються навіть у миті найважчих випробувань.

2. Корисне мислення: те, як я мислю і які думки транслюю, впливає на кожного з нас.

Людське мислення може бути позитивним і негативним. А відтак можна розвинути здатність сприйняти ситуацію, навчитися вибирати мудрі, світлі думки та змінювати нездорові переконання про себе та світ.

3. Діяти і співдіяти: мої щоденні дії мають вплив на мене і на моє оточення.

Не втрачати надії та рухатися вперед. Ефективні дії завжди виважені, сфокусовані на головних завданнях, пов’язані з особистими цінностями та реалізуються разом з іншими людьми.

4. Управляти емоціями: здатність відчувати емоції та регулювати їх впливає на мій стан та тих, хто поруч.

Щоб пройти період випробувань, важливо дбати про достатній рівень сил. Для цього варто слідкувати за своїм станом, розумно планувати витрати енергії та вчасно і якісно відновлювати її запаси.

5. Стосунки: наша спільна сила в єдності та взаємодії.

Відчуття безпеки, любові та прийняття важливі на всіх етапах життя. А у часи випробувань особливо важливо об’єднатися з іншими людьми задля подолання труднощів, взаємної підтримки та ефективної співдії.

Плекаючи свою психологічну стійкість можна покращити власне ментальне здоров’я. А зі стійкості кожного з нас і народжується стійкість нації.

Стійкість одного – стійкість мільйонів.

#тияк

Стійкість одного – стійкість мільйонів!

Джерело: myropilska-gromada.gov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua