Тромбоз: усе, що потрібно знати

16 жовтня 2024 р. 15:02

16 жовтня 2024 р. 15:02


Всесвітній день боротьби з тромбозом відзначається 13 жовтня, починаючи з 2014 року, на честь дня народження німецького лікаря Рудольфа Вірхова, який вперше встановив гістологофізіологічну сутність тромбозу. Метою цього дня є привернення глобальної уваги до тромбозу як важливої та зростальної проблеми охорони здоров'я, підвищення обізнаності про його причини, фактори ризику, симптоми та методи профілактики, щоб зменшити рівень смертності та інвалідності.

Щорічно у світі від тромбозів помирають понад 10 мільйонів людей.

Тромбоз – це патологічний процес утворення згустків крові в судинах, що порушує нормальний кровообіг у венах і артеріях. Це може спричинити серйозні наслідки: від сильного болю до летального результату через блокування кровопостачання до життєво важливих органів. Тромбози є однією з основних причин високої смертності від серцево-судинних захворювань, як-от інсульт, інфаркт і тромбоемболія. Найчастіше тромби утворюються в глибоких венах ніг (тромбоз глибоких вен) і можуть переміщатися через кровоносну систему до легень, викликаючи тромбоемболію легеневої артерії – небезпечний та потенційно смертельний стан.

Тромбоз може бути венозний і артеріальний, залежно від того, де утворився тромб.

Ознаки тромбозу:

  • біль;
  • чутливість у литці або стегні;
  • набряк ноги, стопи або щиколоток;
  • почервоніння, помітна зміна кольору.

При тромбоемболії легеневої артерії – задишка, швидке дихання, біль у грудях, який посилюється при глибокому диханні, пришвидшений пульс, запаморочення, втрата свідомості.

Профілактика

Профілактика досить проста: необхідно дотримуватися здорового способу життя, вживати корисну їжу та залишатися фізично активним. Кампанія Всесвітнього дня боротьби з тромбозом на період 2023-2025 років проходить під гаслом "Рухатися проти тромбозу". Вона закликає людей у всьому світі більше рухатися, щоб покращити кровообіг, знизити ризик утворення тромбів і захистити себе від ускладнень та негативних наслідків.

Фахівці рекомендують:

  • регулярно виконувати фізичні вправи, багато ходити, уникати довгого сидіння за столом або тривалих поїздок;
  • пити достатню кількість води;
  • віддавати перевагу рослинній їжі, вживати продукти для розрідження крові (оливкова та лляна олії, яблучний оцет, какао і гіркий шоколад гіркий, лимони, часник, цибуля, буряк, риба і риб'ячий жир, томати, томатний сік, вівсяна каша, імбир, малина, чорниця, журавлина, суниця, вишня та черешня). Значно підвищують в'язкість крові куріння, алкоголь, ін'єкційні наркотики, велика кількість солі, сечогінні та протизаплідні гормональні препарати;
  • профілактичні візити до медиків та своєчасне лікування захворювання.

Основна проблема тромбозу – це пізнє звернення пацієнтів. Якщо у вас з'явилися перші симптоми тромбозу, негайно зверніться до лікаря для своєчасного та ефективного лікування.

Звягельський районний відділ ДУ "Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Тромбоз: усе, що потрібно знати

Джерело: novograd.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua