На Житомирщині працівниця банку заволоділа 1 млн грн, які були виплачені родині загиблого військового

18 жовтня 2024 р. 17:12

18 жовтня 2024 р. 17:12


Жительку Бердичівського району, яка працювала керівницею банківської філії, правоохоронці підозрюють у заволодінні коштами понад десяти вкладників. 34-річна жінка виготовляла підроблені офіційні документи, вводила в оману пенсіонерів та розпоряджалася їхніми грошима.

Про це 18 жовтня розповіли у пресслужбі поліції Житомирської області.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що вкладники робили в банку гривневі та валютні депозити. За умовами договорів, які укладалися на піврічний термін, вони автоматично продовжувалися, якщо власник вирішував не отримувати кошти.

Натомість керівниця фінансової установи з 2018 по 2022 роки переконувала вкладників-пенсіонерів, подекуди особисто телефонуючи, що їм необхідно з’явитися для продовження договорів. Вона формувала неправдиві заяви на видачу готівки та документи, що виглядали як справжні. Клієнти, нічого не підозрюючи, ставили підписи й були впевнені, що надалі отримуватимуть прибутки. Тим часом жінка не вносила необхідних відомостей до автоматизованої банківської системи, тож насправді рахунки вкладників офіційно закривалися, а фігурантка отримувала готівку та розпоряджалася нею.

Для створення у клієнтів уявлення про існування вкладів на їх ім’я, вона неодноразово «продовжувала» такі угоди, щоразу видаючи нові несправжні документи. У кількох випадках пенсіонери повторно приходили до керівниці банку, бажаючи додатково поповнити свої рахунки, не підозрюючи, що їх не існує. Жінка знову виготовляла фальшиві документи, отримувала у них кошти та не проводила їх через касу, привласнюючи", - розповіли правоохоронці.

Також слідчі з’ясували, що у двох випадках фінансистка вносила до інформаційної системи зміни щодо фінансових номерів клієнтів, вказавши підконтрольний собі. До того ж оформила та активувала банківську картку на ім’я клієнтки, але їй не передала. Згодом користувалася нею для зняття коштів з валютного рахунку.

" Крім того, фігурантка заволоділа коштами рідних загиблого захисника. У серпні 2022 року двоє жінок, отримавши виплати з ОТЦК та СП, звернулися до керівниці банківської філії з наміром відкрити депозити. Вона знову виготовила й видала документи про неіснуючі рахунки. Фінансистка скористалася мобільним додатком у телефоні однієї з клієнток, нібито допомагаючи, та здійснила переказ 500 000 гривень з її рахунку на свій власний. Також переконала обох зробити кілька переказів з одного власного рахунку на інший та підписати сформовані через РОS-термінал чеки. Згодом за їх допомогою зняла готівку в касі. Загалом вона заволоділа 650 000 гривень однієї жінки та 350 000 гривень – другої ", - йдеться у повідомленні.

Днями слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області повідомили колишній керівниці банківської філії про підозру у низці злочинів. Їй може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

У пресслужбі прокуратури Житомирської області також розповіли, що жінка заволоділа 1 млн грн, виплачених родині загиблого військовослужбовця ЗСУ.

"Злочинний цинізм сягнув піку, коли до фінпосадовиці звернулася родина загиблого військовослужбовця ЗСУ, щоб покласти на депозит одержані від держави виплати за смерть чоловіка і батька. Підозрювана, обслуговуючи доньку загиблого захисника, безпосередньо з її телефонного застосунку перерахувала на свій рахунок 500 тис. грн. То ді ж збагатила свої статки ще на 500 тис. грн, відібравши у вдови військового другу половину держвиплати", - розповіли у прокуратурі.

На Житомирщині працівниця банку заволоділа 1 млн грн, які були виплачені родині загиблого військового

Джерело: korosten.today

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua