Вода - основний показник санітарного благополуччя населення

22 жовтня 2024 р. 14:04

22 жовтня 2024 р. 14:04


Вода є одним з найважливіших елементів навколишнього середовища. Вода для людини має фізіологічне, санітарно-гігієнічне, виробниче та епідеміологічне значення. Вживання недоброякісної води може призводити до порушення санітарного режиму закладів, а також бути причиною виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, гельмінтозів та ін.

Вода є основним показником санітарного благополуччя населення. Велика кількість води необхідна людині для задоволення господарсько-питних потреб: для холодного і гарячого водопостачання, пиття, приготування їжі, миття посуду, вологого прибирання, прання, каналізації та ін. До основних гігієнічних вимог до питної води належать:бездоганні органолептичні та фізичні якості; оптимальний хімічний склад; неспроможність погіршення біологічної цінності їжі; оптимальна жорсткість; вміст радіоактивних та токсичних хімічних речовин не повинен перевищувати ГДК та ГДР (гранично допустимий рівень); відсутність патогенних мікроорганізмів. Експертами ВООЗ встановлено, що близько 80% всіх інфекційних захворювань у світі пов'язано з незадовільною якістю питної води та порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання.

Збудники захворювань потрапляють у водойми з побутовими і виробничими стічними водами, без попереднього очищення і знезараження. Підземні води забруднюються при просочуванні стічних вод у ґрунтові води. Забруднення води у водопровідній мережі можливе і при різних аваріях. Найчастіше зараження відбувається у разі використання води для пиття, під час миття посуду і овочів з відкритих забруднених водойм. У закладах харчування використання забрудненої води може призвести до обсіменіння мікробами продуктів харчування, інвентарю, обладнання і, отже, до значного зниження стійкості продуктів харчування при зберіганні, виникнення харчових отруєнь та інфекційних захворювань серед споживачів. Доброякісна вода є показником високого санітарного благополуччя і життєвого рівня населення, яке забезпечене централізованим водопостачанням,  але значна частина населення  споживає воду з колодязів та каптажів, яка легко забруднюється весняними паводками, дощами, таненням снігу, ґрунтовими та стічними водами, агрохімікати, тощо. Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно-безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та відповідати нормам регламентованим ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» :

Дезінфекцію колодязів необхідно проводити за епідемічними показаннями, а саме: при встановленні мікробіологічного забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті сильних злив), а також з профілактичною метою.

Дезінфекція шахтних колодязів здійснюється відповідно до чинних нормативних документів, зокрема, Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Дезінфекцію колодязів і колодязної води проводять хлорвмісними дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування з цією метою та зареєстрованими в Україні чинним порядком, відповідно до інструкцій по їх застосуванню.

У випадку отримання незадовільних результатів лабораторного дослідження колодязної води по санітарно-хімічних або мікробіологічних показниках необхідно відкачати воду та провести санацію : очистку, промивку і дезінфекцію та повторний лабораторний контроль. Знезараження води у колодязях проводиться дезінфекційними засобами, які дозволені до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.

Для безпечного споживання питної води рекомендуємо проводити своєчасне очищення та дезінфекцію колодязів, утримувати їх у належному санітарно - технічному стані і залишатися  впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

Житомирське районне управління

ГУ ДПСС в Житомирській області

Вода - основний показник санітарного благополуччя населення

Джерело: radmr.gov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua