В УжНУ активна молодь зі всієї країни та Європи обговорюватиме важливі питання війни та євроінтеграції

25 липня 2024 р. 13:49

25 липня 2024 р. 13:49


У середу, 24 липня, стартувала 17-та Національна відбіркова конференція, організована міжнародною молодіжною громадською організацією “Європейський молодіжний парламент – Україна” у партнерстві з Ужгородським національним університетом.

Європейський молодіжний парламент – це освітній проєкт, який об’єднує 38 національних осередків у країнах Європи. Метою його діяльності є підвищення рівня обізнаності молоді з питань європейської інтеграції та отримання відповідного навчального досвіду. Кожного року молодіжний парламент в Україні проводить Національну відбіркову конференцію (Національна сесія). За її результатами обираються делегати, які представляють Україну на міжнародних та регіональних сесіях ЄМП в Європі.

Справа – проєктна координатока Дар’я Власюк, зліва – головна організаторка Дар’я Шлапак

Головна організаторка Національної сесії Дар’я Шлапак розповідає: “Захід створений для активної молоді, яка з’їхалась в Ужгород зі всієї країни та закордону. Це юнаки та юнки віком від 16 до 21 року з Одеси, Чернігова, Києва, а також Фінляндії, Франції, Угорщини та інших міст та країн. Сесія триватиме 5 днів. Перші дні ми знайомимось, беремо участь у різних тімбілдінгах, щоб почувати себе більш комфортно. Надалі на нас чекатиме більш офіційна частина – це робота у комітетах, яка включатиме обговорення, дебати, формулювання резолюцій та їх представлення. Ми хочемо надати нашій молоді нові можливості, показати їхню силу, адже всі ми тут знаходимось передусім для відбудови країни та її євроінтеграції”.

У стінах УжНУ вітала учасників проректорка Мирослава Лендьел: “Коли до нас надійшов запит про проведення цього заходу – ми не сумнівалися ні хвилини. На нашу думку, зараз важливо підтримувати всі ініціативи, які спрямовані на євроінтеграцію. Зокрема, молодіжні ініціативи, адже молоді люди матимуть можливість за років 10-20 стати представниками європейської громади. Сесія ЄМП – це важливий рух, де молодь може спробувати свої знання та навички європейської політики. І дуже добре, що Україна є також одним із осередків ЄМП.”

Організатори діляться, під час проведення Сесії ЄМП учасників ділять на робочі групи або комітети, які працюють над написанням власної резолюції стосовно обраної ними теми. Головним завданням учасників груп є розробка певних пропозицій та цікавих ідей для вирішення найбільш гострих проблем сучасної Європи. Сесія ЄМП – це симуляція роботи Європейського парламенту на національному рівні, яка включає:

– тімбілдінг, що допомагає всім учасникам краще познайомитися один з одним;

– роботу в комітеті для вирішення запропонованої теми та проблеми;

– Генеральну Асамблею, де комітети захищають свої резолюції;

– інші заходи для культурного обміну.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

В УжНУ активна молодь зі всієї країни та Європи обговорюватиме важливі питання війни та євроінтеграції

Джерело: ko.net.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua