Закарпатський ТЦК звинуватили у смерті мобілізованого чоловіка

06 вересня 2024 р. 10:54

06 вересня 2024 р. 10:54


Працівників Закарпатського ТЦК звинувачують у смерті чоловіка, якого мобілізували у кінці серпня. Про інцидент стало відомо у четвер, 5 вересня, після того, як до Уповноваженого з прав людини звернулася донька загиблого. За її версією, батька «незаконно затримали та побили». У Закарпатському ТЦК ці звинувачення заперечують та стверджують, що цей чоловік був затриманий правоохоронцями після інциденту з нібито побиттям жінки, далі його доставили у військкомат у Мукачеві. Чоловік пройшов ВЛК, був визнаний придатним, однак по дорозі до навчального центру йому стало погано. Мобілізованого забрала швидка, однак пізніше він помер у лікарні у Сваляві. За даними судово-медичної експертизи, причина смерті чоловіка – інфаркт.

Як у четвер, 5 вересня, повідомив Омбудсман Дмитро Лубінець, до його представника на Закарпатті звернулася донька загиблого .

«До мого Представника в Закарпатській області звернулася громадянка України, яка у своєму зверненні повідомила про незаконне, на її думку, затримання працівниками ТЦК та СП її батька та побиття, що призвело до його смерті, — пише Дмитро Лубінець у своїх соцмережах. — З метою з'ясування всіх обставин справи, я скерував запит до Генерального прокурора. У разі виявлення порушень, вимагатиму притягнення до відповідальності винних посадових осіб, незалежно від їхніх звань, рангів та посад, які вони обіймають».

Представники Закарпатського ТЦК та СП у своєму повідомленні опублікованому у п ятницю , 6 вересня , звину вачення спростовують, чоловіка мобілізували після визнання його комісією ВЛК придатним.

«Під час транспортування команди до навчального центру Громадянин звернувся до супроводжуючих військовослужбовців зі скаргами на погіршення самопочуття, військовослужбовцями було прийнято рішення про виклик карети швидкої допомоги, Громадянина було госпіталізовано до КНП «Свалявська міська лікарня» Свалявської міської ради Закарпатської області, на жаль 04.09.2024 року Громадянин помер в лікарні, за висновком судово-медичної експертизи встановлено, що смерть настала внаслідок природного захворювання (ішемічний інфаркт лівої півкулі головного мозку) та не пов'язано з травматичними подіями», — йдеться у зверненні Закарпатського ТЦК та СП.

Як додали у Закарпатському ТЦК після оприлюднення допису Уповноваженого з прав людини Дмитром Лубінцем, службовці військкомату провели зустріч із представником Уповноваженого в Закарпатській області Андрієм Крючковим, обговорили цей інцидент та надали всю потрібну інформацію для перевірки.

Наразі правоохоронці відкрили справу за ч. 1 ст. 128 ККУ (за необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження).

Закарпатський ТЦК звинуватили у смерті мобілізованого чоловіка

Джерело: zaholovok.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua