Відключення світла взимку може бути до 20 годин на добу

06 вересня 2024 р. 18:32

06 вересня 2024 р. 18:32


Електроенергії, за сценарієм Центру протидії дезінформації, може не бути впродовж 12 та навіть 20 годин на добу.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на дані Центру протидії дезінформації.

Через російські обстріли та систематичні пошкодження станцій енергосистем фахівці вважають, що ситуація взимку може бути критична.

«Ситуація вимагає кардинального посилення протиповітряної оборони енергетичних об’єктів, проте повністю захистити всю енергосистему від масованих ракетних ударів практично неможливо», − інформує ЦПД.

«За оптимістичним прогнозом, якщо на стабільній основі працюватимуть 8–9 енергоблоків АЕС, а зима буде помірною, без сильних морозів, планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегават) із 6 ГВт пошкодженої потужності. За такого розвитку подій можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу», − уточнюють у ЦПД.

«Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2000 мегават потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6–7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться в кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення», − додають у ЦПД.

Наразі об’єднана енергетична система України (ОЕС-У) складається із 76-ти гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станції, 26-ти теплових електростанцій і теплоцентралей, 4-х АЕС, 12-ти сонячних і 8-ми вітряних електростанцій, об’єднаних магістральних ліній електропередач протяжністю 22,5 тис. км і 135 трансформаторних підстанцій для них та постійно генерує до 11,5 ГВт-год, а споживає понад 13 ГВт, зберігаючи розрив між тим, що може виробляти, а що може використовувати.

Відключення світла взимку може бути до 20 годин на добу

Джерело: zaholovok.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua