У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

07 вересня 2024 р. 12:03

07 вересня 2024 р. 12:03


5 вересня пам’ять військового капітана Іштвана Добо, ушанували в його колишньому винному підвалі в Середньому. Учасники заходу, організованого громадською організацією Pro Cultura Subcarpathica, поклали вінки до встановленого у 2017 році погруддя уродженця селища.

Видатна постать військового капітана, який прославився героїчним захистом Еґерської фортеці (Угорщина) проти турецьких військ у 1552 році, назавжди залишиться на сторінках світової історії. При обороні Еґерської твердині, разом з 2100 захисниками, Іштван Добо успішно протистояв натиску 80-тисячного турецького війська, чим зірвав план наступу турків на Відень.

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Іштван Добо народився в Середньому в 1502 році й помер там же в травні 1572-го. У селищі знаходиться винний льох, який вважається історичною пам’яткою. За переказами, героїчний захисник Еґерської фортеці побудував його за допомогою праці полонених турків. На сьогодні об’єкт використовується виноробним господарством «Леанка».

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Винний льох ХVІ століття донині чудово підходить для зберігання вина завдяки цілорічній температурі повітря 12°С та унікальному мікроклімату, який виник тут завдяки чистому повітрю, що просочується крізь пори стін з вулканічної породи.

Громадська організація Pro Cultura Subcarpathica з 2014-го вшановує пам’ять Іштвана Добо, і зазвичай кожного року проводила культурно-розважальний захід під назвою «Добо фест». Через війну святкування не організовували, а вшанували пам’ять захисника Еґерської фортеці в рамках тихого покладання вінків. Присутніх привітала координаторка організації Крістіна Молнар. На початку вшанування Сільвестер Ферку виконав клятву Іштвана Добо з мюзиклу «Egri cszillagok».

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Депутатка Закарпатської обласної ради, голова ГО Pro Cultura Subcarpathica, Ілдико Орос, повідомила, що сьогодні в Середньому живе дуже мало угорців, які говорять рідною мовою, бо угорськомовних закладів освіти в селищі не було сто років. Водночас селище не можна залишати осторонь з точки зору угорської історії, забувати про неї. Зазначила: «Що року ми збираємось, щоб засвідчити, наскільки ми, закарпатці, вдячні Іштвану Добо. Адже він зупинив турків, і таким чином наші предки не потрапили під турецьке ярмо».

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

«Це місце народження Іштвана Добо. Тут розташований і палац Бутлера, пов’язаний з головним героєм роману Калмана Міксата «Дивний шлюб». У селищі певний час жив також художник Тівадар Чонтварі Костка. З точки зору угорської культури та історії, Середнє – славне велике село, тому ми почали підтримувати ідентичність жменьки угорців, котрі ще залишилися, ушановуючи пам’ять Іштвана Добо. Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ видав українською мовою роман Ґейзи Ґардоні «Зірки Еґера», примірники якого ми передали сюди, до місцевої школи, бо громада має знати своє минуле. Крім того, за підтримки Угорщини інститут придбав і відреставрував палац Бутлера. Після сотні років у селищі відкрили угорськомовний клас у початковий школі ім. Каталін Франгепан, навчаються 30 учнів. У рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів нам удалося придбати будівлю дитячого садочка в Середньому. Там функціонують дві угорськомовні групи, у яких угорську вивчають 25 дітей», – окреслила нинішню ситуацію Ілдико Орос.

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Особисті почуття від причетності до цієї історичної постаті розділив консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда. « Важливо пам’ятати наших предків та їхні вчинки. Важливо зберегти їх пам’ять та ті подій, які мають відношення до цього регіону. Уряд Угорщини і подальшому продовжить підтримувати такі ініціативи, особливо в таких містах де в малих кількостях проживають етнічні угорці.»

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Серед учасників заходу були колишній голова Середнянської селищної ради Імре Крицьки, консул консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко, очільниця Середнянського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Маріанна Бабура, представники громадської організації Pro Cultura Subcarpathica.

Наталія ВАРОДІ, „Карпатський об’єктив”

181614

Про цього видатного закарпатського футболіста саме тепер згадали невипадково. Більше того, на його честь в Ужгороді погасили марку.

14:56 Березень 19, 2024

148143

Сьогодні, 21 травня, в Ужгороді з нагоди вшанування роковин Великого терору містяни зібралися біля пам’ятника жертвам політичних репресій у сквері Героїв Майдану (біля будівлі УСБУ в Закарпатській області).

18:05 Травень 21, 2023

140280

15 березня в Ужгороді річницю початку Угорської революції й визвольної боротьби 1848–1849 років та пам’ять її героїв біля монумента Шандору Петефі знову вшанували у вузькому колі тихим покладанням вінків.

15:48 Березень 16, 2023

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Джерело: karpat.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua