Закарпаття на межі екологічної катастрофи (відео)

07 вересня 2024 р. 17:02

07 вересня 2024 р. 17:02




Купи сміття, неприємний запах та мутна вода. Така картина зустрічає жителів міста у мікрорайоні Борок-Телеп. Причина тому – стихійне звалище навколо Коропецького каналу та у самій водоймі. Відомо, що глобальні роботи на Коропецькому каналі були після великої повені в Закарпатті 1998 року. Тоді очистили русло від намулу та прибережну територію від сміття. З того часу по сьогодні проводяться тільки поверхневі роботи. Принаймні, так кажуть жителі вулиці Міцкевича, які і звернулися до редакції М-студіо. Будинок пані Дани межує з Коропецьким каналом. Жінка, як ніхто інший потерпає від наслідків забруднення водойми. Аби якось вирішити ситуацію, не тільки виходить з сусідами на прибирання, але й постійно звертається у відповідні служби з запитами на благоустрій території. За роз’ясненням ситуації ми звернулися в Мукачівське міське управління комунального підприємства «Ремонтно-будівельне управління». Василь Діус, керівник підприємства, каже, роботи з благоустрою на цій ділянці відбуваються систематично, крайній раз прибирання тут було у березні цього року. Очільник навіть надає фотозвіти тодішнього благоустрою. Також ситуацію прокоментували і представники Депо.

Кажуть, решітку встановили на добровільних засадах, аби не допустити потрапляння сміття з каналу в Латорицю та річкову систему Карпат в цілому. Аналогічна ситуація була також і в сусідньому Берегові. Там канал Верке так само потерпав від побутових відходів. Благоустрій був глобальний з залученням великої техніки, вагомих фінансів та десятків робітників. Також екоактивіст розказав і про те, чим небезпечні забруднення таких водойм.

Як бачимо, досягнути чистоти можна, це видно з аналогічного досвіду. Але чи вирішить нинішнє прибирання Коропецького каналу питання його забрудненості – не ясно. До слова, одразу після візиту нашої знімальної групи комунальники розпочали прибирання на території мікрорайону Борок-Телеп і вже до вечора прибережна зона каналу була звільнена від сміття. Сподіваємось, ця традиція збережеться і надалі такої засміченості місцеві жителі більше не побачать.

Закарпаття на межі екологічної катастрофи (відео)

Джерело: transkarpatia.net

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua