Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

16 жовтня 2024 р. 13:20

16 жовтня 2024 р. 13:20


Практично у всіх гірських народів є свої музичні інструменти, які з давніх-давен використовувалися під час обрядових дій – весіль, похоронів, усіляких святкувань. Є вони і в закарпатців. І це – не тільки трембіта, але й дримба, гудок, різні бубни.

Коли два роки тому Тамара Матвієнко приїхала в наш край із Миколаївщини, рятуючись від обстрілів, була вражена розмаїттю культури, кухні та традиціям закарпатців. Жінку настільки захопили місцеві звичаї, що вона почала глибше їх досліджувати і навіть виготовляти гірські бубни. Як і з чого можна зробити такі музичні інструменти? Що для цього потрібно уміти і де брати матеріали? Про це та інше миколаївчанка розповіла « Карпатському об’єктиву ».

У бубни закохана давно

Із літа 2022 року пані Тамара мешкає на Тячівщині. Перед тим був Львів, Ужгород, Хуст. Перебралась у серце Карпат, щоб бути наодинці з природою і насолодитись спокоєм.

«У Львові я пожила два тижні, в Ужгороді – два місяці, у Хусті місяць і подалась далі у пошуках затишного містечка. Ось уже практично два роки не змінюю локацію. Живу тихо, нікому не заважаю, сусідів майже не знаю, займаюся своїми справами. Працюю на європейську фірму дистанційно, тож роботу й не змінювала. Житло ж, як не прикро, доводилося змінювати через високу вартість оренди. Зараз добрі люди впустили нас із донькою у свою хату пожити безкоштовно. Є всі блага цивілізації, плюс – поруч розкішна природа. В Ужгороді я познайомилася з однією жінкою із Рахівщини, яка влаштувала для мене екскурсію областю і розповіла про місцеві музичні інструменти. Це мене дуже захопило. Настільки, що згодом почала шукати інформацію про них, майстрів, які їх виготовляють і навіть пробувати сама щось відтворити», – поділилася думками з « Карпатським об’єктивом » миколаївчанка.

Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

Саме так Тамара Матвієнко і почала створювати свої перші гірські бубни.

«Колись я навчалася у музичній школі, закінчила клас ударних інструментів. Барабани мені подобалися завжди. Особливо містичними здавалися шаманські бубни. Вони колись були в багатьох народів світу. Але є дуже мало майстрів, які їх виготовляють зараз. Тож спало на думку почати виготовляти саме бубни. Оригінальні гуцульські трохи різняться від моїх. Знаю, що на Рахівщині є людина, яка спеціалізується саме на такій автентиці. Мої інструменти трохи від них різняться, але у роботі я дотримуюся тих же технологій. Бубни видають дивовижні звуки, під які можна розслаблятися й медитувати. Грати на них легко. Якщо хтось думає, що такі інструменти – для спілкування з духами та обрядових дій – дуже помиляється. Вони – для релаксу, для умиротворення, для того, аби перемкнутися з буденної метушні на хвилю позитиву. Переважно їх виготовляють чоловіки, тож багатьом здається дивним, що я, жінка, маю таке незвичне захоплення», – наголошує вона.

Кожен інструмент має свій «голос»

Зробити бубен, за словами майстрині нескладно, але досить затратно.

«Передусім потрібно мати натуральну шкіру тварини. Може підійти бараняча, або з кози. Я співпрацюю з фермерами, які утримують худобу і вони віддають мені матеріал уже готовий, повністю оброблений за помірною вартістю. Зі шкіри виготовляється власне мембрана. Її можна фарбувати, можна розмальовувати. Крім того, під руками повинна бути деревина – для основи. Із неї виготовляється рукоятка, а також «колотушка», яку ще називають «балабушкою», «салабайкою». Спочатку ці деталі допомагав мені виготовляти сусід, зараз – навчилася працювати з деревом сама, маю необхідні інструменти. Деревина може підійти теж не всяка. Краще брати сосну, липу, клен, сливу, але можна використовувати і звичайну вербу. Натягати шкіру на «обичайку» (основу бубна) теж потрібно вміти. Це – цілий процес із замочуванням, розпарюванням, загинанням, фіксуванням, висушуванням. Хоча практичніше за основу брати звичайне металеве кільце», – наголошує умілиця.

Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

Найбільше інформації про виготовлення бубнів миколаївчанка дізналася з інтернету.

«Поки людина щось споглядає, усе ніби прекрасно і здається, що ти все вмієш, але коли вже безпосередньо починає братися до роботи, виникає маса запитань без відповіді. Тож коли я зрозуміла, що маю далеко не одну прогалину у знаннях, почала інтенсивно моніторити інтернет. Знайшла багато і зайвого, але й потрібного. А коли почула звук, який видає перший інструмент, зроблений своїми руками, це надихнуло і мотивувало не зупинятися. Відтак, дякуючи тому, що добре володію англійською, знайшла майстрів у багатьох куточках світу, у яких подібне хобі. Ми досі листуємося і обмінюємося досвідом із деякими з них», – зазначила Тамара.

Найбільше вразило жінку те, що в деяких країнах бубни виготовляють зі шкіри собак та оленів.

«Як на мене, це – страшенно негуманно. Олені – дуже благородні і невинні тварини. Собаки ж – найкращі друзі людей. Я принципово проти таких бубнів. Між іншим, пробувала працювати й зі шкірозамінником, але бубен видає не ті звуки… Тож експерименти у цій справі, як на мене, не завжди доречні», – запевнила вона.

Інструменти Тамари Матвієнко невеликі – 40-50 сантиметрів у діаманті. Деякі з них вона декорує, деяким надає якомога більше натуральності.

Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

«Бубни в мене переважно купують іноземці. І це – не тільки музиканти і поціновувачі шаманських обрядів. Іноді – просто люди, які цікавляться чимось оригінальним і хочуть мати вдома якусь гарну річ ручної роботи. Хтось каже, що бубном «чистить» ауру. Але я особисто у таке не вірю. У моєму творчому доробку інструментів поки небагато – всього 22. Тільки коли маю вільний від основної роботи час, поринаю у творчість. Крім того, поспішати у цій справі не можна. Над одним інструментом у середньому потрібно попрацювати тиждень. Це – немало. Шкіра має бути без дефектів. Якість виробу залежить саме від неї. Хоча… бубен – не скрипка і правильно звучання інструмента немає, кожен має індивідуальний «голос». І це – дуже цікава особливість. Звук може залежати від резонаторів та товщини самої шкіри. Знати наперед, як звучатиме бубон, не можу», – наголошує умілиця.

Майстриня запевняє, що будь-яке творче заняття додає людині віри в себе, впевненості, наснаги та оптимізму.

«У мене був жахливий стрес, психоемоційний стан бажав, м’яко кажучи, кращого. Робота не відволікала від сумних думок…. Адже вдома я залишила все. Крім того, ще давалося взнаки й те, що пережила катастрофу в особистому житті, важке розлучення. Морально фактично була «на дні». І саме коли знайшла захоплення для душі, почала виходити з песимістичного стану, знову побачила радощі життя, почала посміхатися. Гадаю, щось цікаве у плані самореалізації повинна мати кожна людина. Інакше – жоден психолог не допоможе! Адже у всіх нас зараз у житті відбуваються не зовсім райдужні події, у державі війна… Тож моє хобі мене відродило, запалило у серці іскорку надії і віри у завтрашній день», – стверджує Тамара.

На майбутнє захмарних планів у майстрині немає, але дещо нове усе ж вона хоче спробувати.

«По-перше, вироби хочу почати оздоблювати візерунками з сакральним змістом… як писанки, для прикладу. Адже кожен символ має значення. По-друге, у технологію виготовлення музичних інструментів маю намір внести деякі особисті корективи. Поки що детально про них говорити не буду, бо спочатку все треба перевірити на практиці. Але головне для мене, як і для всіх нас, переконана, це – мир у державі і благополуччя в родинах. Хочеться, аби наші діти жили у щасливій країні, де всі гідно заробляють і де більше немає повітряних тривог», – зазначила Тамара Матвієнко.

Марина АЛДОН

Миколаївчанка так полюбила Закарпаття, що почала виготовляти гірські бубни

Джерело: ko.net.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua