Взяли під варту із заставою в 1,2 млн грн ректорку, затриману за «схему» з ухилянтами

17 жовтня 2024 р. 15:38

17 жовтня 2024 р. 15:38


Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 1 211 200 грн. відносно громадянки України, ректора одного з місцевих вищих навчальних закладів. Про це повідомили в Ужгородському міськрайонному суді Закарпатської області .

Ректорка підозрюється у вчинені кримінальних правопорушень (злочинів) за ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб), ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період).

«За матеріалами досудового слідства підозрювана в період з липня по жовтень 2024 року, використовуючи свою посаду, організувала схему ухилення від мобілізації для військовозобов'язаних громадян. Зокрема, вона забезпечувала їх фіктивне зарахування на денну форму навчання в іноземний вищий навчальний заклад, що дозволяло отримати відстрочку від призову на військову службу. Підозрювана діяла у змові з проректором та іншими особами, які за грошову винагороду допомагали в реалізації цієї схеми, - йдеться у повідомленні суду.

Також у цій справі, 12 жовтня суд обрав запобіжний захід щодо проректора згаданого університету у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб із можливістю внесення застави у розмірі 908 400 грн. Проректор обвинувачується в участі в організованій схемі ухилення від мобілізації та сприянні підозрюваній у реалізації злочинного задуму.

Як повідомляв раніше zaholovok . com . ua , в одному з приватних університетів на Закарпатті затримали ректора та проректора , які зарахували 225 призовників на навчання без вступних екзаменів. Вступників-ухилянтів оформлювали як студентів іноземного вузу. В організації незаконної схеми також брав участь посадовець військової служби правопорядку (ВСП).

Взяли під варту із заставою в 1,2 млн грн ректорку, затриману за «схему» з ухилянтами

Джерело: zaholovok.com.ua