Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

18 жовтня 2024 р. 09:20

18 жовтня 2024 р. 09:20


Затишне подвір’я, комфортний сад, атмосфера спокою і гармонії біля будинку. Влітку мешканці приватного сектору мають можливість насолоджуватися тихими літніми вечорами у альтанках, у гамаках, на лоджіях… у оточенні квітучих рослин та романтичного освітлення.

Аби проведення часу було більш насиченим і сповненим приємних емоцій, одним із атрибутів гарного дозвілля є світильники. А якщо вони ще й авторські, ручної роботи – це додає їм особливого шарму.

Наталія Андріюк із Мукачева виготовляє дивовижні керамічні та полімерні садові елементи. Усі її світильники з нотками казковості, у вигляді цікавих фігурок. Роботи жінка не продає, каже, що виготовляє їх тільки для себе та близьких людей. Більше про своє захоплення закарпатка розповіла «Карпатському об’єктиву».

Усе – заради доньки

Будиночки для ельфів, дині, черевички у вигляді замків, грибочки, квіткові бутони і не тільки… чого лише немає у саду Наталії. Усі її вироби працюють без електрики – вони або на батарейках, або від сонячної зарядки.

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

«Два роки тому, коли в мене народилася донька, захотілося перетворити її життя на казку і дати те, чого сама не мала в дитинстві. Я завжди дуже любила різні гірлянди і цікаве освітлення, тож вирішили розмістити в саду усілякі освітлювальні декоративні елементи. Ще раніше я займалася ліпкою. Тож питання про те, з якого матеріалу їх виготовлятиму – не стояло. Чоловік у мене електрик, тож підключати перші вироби допомагав саме він. Зараз роблю все без сторонньої допомоги», – ділиться думками з « Карпатським об’єктивом » молода мама.

Чому саме елементи ландшафтного дизайну, а не декор інтер’єру у будинку обрала жінка? Бо маленька Ярослава народилася влітку і саме до природи тяжіє душа самої майстрині.

«Якщо в більшості людей будинком займається господиня, а подвір’ям ґазда, то у нашій родині усе навпаки. Облаштування оселі – робота мого чоловіка, а присадибною ділянкою займаюся я. Це і город, і сад, і подвір’я. Альтанку ми робили з річкового каменю своїми руками разом із Миколою. Працювала нарівні з ним. Гойдалку ми купили, гамаки зв’язала сама. А от зеленина, квіти – це все закріплено за мною. Мені подобається поратись на землі, загалом обожнюю природу і ми часто їздимо до лісу просто аби насолодитися затінком дерев та мелодіями гірських струмків. Тому й облаштовувала своє гніздечко по-особливому. Увечері у нас цілий рік, навіть якщо вимикають освітлення, казково, як на різдвяні свята. Усі світильники на сонячних батареях, тож заряджаються самі. Зараз доня вже трохи підросла і їй дуже подобаються наші садові декорації. Ми коли вечеряємо у альтанці, вона залюбки їх розглядає, але не чіпає, щоб не розбити», – наголошує Наталія Андріюк.

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Уночі казки оживають

Сюжети для світильників умілиця підбирає сама. Каже, що надихають її книги з казками, які читає для доні.

«Світильники я найчастіше ліплю з глини. Виробила власну техніку. Робота над одним може зайняти навіть тиждень. Їх же ще й розмалювати потрібно, а деякі – запікати. Хоча всі мініатюрні, до 30 сантиметрів у висоту. Мені подобається мінімалізм. Та й територія в нас не настільки велика, аби встановлювати щось велетенське. У технічному плані зробити світильник нескладно. На освітлювальний прибор можна перетворити багато скульптурних композицій. Всередину можна ставити і свічки. Але це небезпечно. Тому я обираю спеціальну світлодіодну підсвітку, яка не боїться ні дощу, ні снігу, ні морозів. Часом використовую і гірлянди. Підручні матеріали купую через мережу, замовляю на спеціальних сайтах. Найбільш цікавим у роботі є розпис світильників. Люблю пастельні кольори, але іноді використовую і яскраві», – зізнається жінка.

Власне освітлення закарпатка не завжди підбирає біле, наголошує, що хоч вибір і невеликий, але побавитися з барвами таки можна.

«Усі кольори веселки, звісно ж, світити в саду не мають, але маю світильники з червоними, жовтими, синіми, зеленими відтінками. Завдяки світлу вироби ніби оживають. Наче казка стає дійсністю і в маленькому палаці у вигляді черевичка неначебто хтось оселяється. Та й справді, на світло прилітають комашки, нічні метелики і життя починає вирувати», – каже мукачівка.

Майстриня наголошує, що має у доробку не тільки садові світильники, утім працювати над «вуличним» дизайном їй до душі найбільше.

«Доні у кімнату ліпила і нічники. Вони у вигляді тваринок. Ярославі вони дуже подобаються. Але я все ж більшість часу волію фантазувати над декораціями для подвір’я. Наприклад, маю серію осінніх світильників у формі динь, грибочків, опалих листочків, зимових у вигляді зайчиків, сніговиків, Санта Клаусів, що символізують новорічно-різдвяні свята, весняно-літніх із квітами, фортецями та пташками. Найбільше літніх, бо о цій порі на подвір’ї усі ми проводимо найбільше часу. Загалом у мене в доробку близько двох сотень робіт. Частину подарувала подругам, родичам і знайомим. Тож одні вироби зараз у Мукачеві інші – в Ужгороді, треті – у Рахові, ще якісь – в Угорщині, Чехії, Німеччині, Канаді», – переконує умілиця.

Продавати роботи жінка не хоче, стверджує, що працює не заради грошей, а задля власного задоволення.

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

«Світильники – це заняття для душі. Робота над ними для мене – релакс. Що ж стосується заробітку, то я справді продаю дещо. Але це – фігурки та іграшки з полімерної глини, дитячий посуд, усіляка сувенірна продукція. Якби ж вирішила торгувати своїми освітлювальними приладами, вартість їхня була б не з дешевих, бо вони потребують досить серйозних вкладень. А от якщо виріб роблю в подарунок – сюрпризу радіє практично кожен. Люди розуміють, що ручна робота – не річ із конвеєра, а виріб у єдиному примірнику… і таке не можна купити у жодному магазині. У мої світильники вкладено не тільки матеріали, але й частку серця», – зізнається вона.

Наталія наголошує, що в найближчій перспективі стиль змінювати не буде, але опановуватиме нові техніки.

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

«Нехай Ярослава і підростатиме, нехай її згодом перестануть цікавити казкові сюжети… але їх люблю я! Все одно буду творити щось фантастичне і міфічне. Ідей маю дуже багато. Більше того, маю на меті робити цілі серії світильників, цілі казкові містечка з будиночками, ліхтариками та різними цікавинками. Також хочу освоїти ще деякі техніки ліпки, попрацювати з новими матеріалами, з гіпсом, бетоном, холодним фарфором. Планую експериментувати й над самим освітленням. Загалом задумів чимало, головне – знайти час для того, аби втілити їх у життя», – запевняє жінка.

Марина АЛДОН

Закарпатка ліпить із глини казкові садові світильники

Джерело: ko.net.ua