П'ять порад від Центру громадського здоров'я, як вирішувати конфлікти через вакцинацію в родині

18 жовтня 2024 р. 16:09

18 жовтня 2024 р. 16:09


Вакцинація рятує близько 2–3 мільйонів життів щороку. Всього завдяки вакцинації за останні 50 років вдалося врятувати сумарно понад дев'ять мільярдів років людських життів. Але попри численні неспростовні докази, деякі люди протистоять вакцинації.

Між близькими людьми можуть виникати конфлікти, коли хтось із них піддається впливу теорій змови, шарлатанів або ворожих маніпуляцій. Окрім емоційного виснаження і погіршення стосунків між найближчими, відмова від вакцинації становить загрозу для їхнього здоров’я та здоровʼя дітей. Експерти з психічного здоров’я Центру громадського здоров’я підготували п’ять порад як вирішити конфлікт, якщо хтось із членів сім’ї виступає проти вакцинації.

Тема складна, і підходити до неї слід з терпеливістю, відкритістю та готовністю до діалогу.

Будьте чесними та відкритими в спілкуванні

  • Слухайте з повагою. Дайте кожному можливість висловитися. Важливо, щоб кожен з партнерів мав можливість висловити свої побоювання та аргументи й відчував, що його почули, а точку зору врахували. Спробуйте зрозуміти, що стоїть за їхніми страхами та переконаннями.

  • Зберігайте зовнішній спокій. Якщо дискусія стає емоційною, намагайтеся залишатися спокійними й не переходити на особисті звинувачення чи образи.

  • Не критикуйте. Уникайте критики або знецінення суб'єктивних переконань партнера/ки. Натомість намагайтесь зрозуміти, чому він/вона вважає саме так.

Мова фактів – ваш помічник

  • Використовуйте авторитетні джерела, які пояснюють принцип дії та переваги вакцинації. Це може бути інформація з ресурсів МОЗ, ЦГЗ, Національний портал з імунізації, ВООЗ, CDC, або місцеві медичні установи.

  • Спростовуйте міфи. Поширені міфи про вакцинацію спростовуйте за допомогою наукових фактів. Наприклад, поясніть, що десятки досліджень спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням розладів аутичного спектра, а вакцини навпаки допомагають захиститися від хвороб, які можуть провокувати неврологічні ускладнення.

  • Використовуйте ресурси для навчання. Залучайте освітні матеріали та ресурси, розроблені для батьків, які сумніваються у вакцинації. Зокрема, «Вакцинація під час війни: Довідничок для батьків».

  • Не припиняйте діалог. Продовжуйте порушувати тему вакцинації та говорити мовою фактів і доказів, навіть якщо не вдається переконати партнера/ку одразу. Вода камінь точить, і з часом думка може змінитися.

Залучайте авторитетних третіх осіб

  • Консультуйтеся з професіоналами. Запропонуйте партнеру/ці поговорити з сімейним лікарем, педіатром або іншим медичним фахівцем, який зможе відповісти на питання та надати професійну думку.

  • Релігійні або духовні лідери. Якщо забобони мають релігійне підґрунтя, домовтеся про зустріч, розмову з релігійним або духовним авторитетом для вас або вашого партнера/ки, який розповість, як вакцинація може бути сумісною з вашими віруваннями.

Шукайте психологічну підтримку

  • Консультації з психологом. Запропонуйте звернутися до сімейного психолога або консультанта, який спеціалізується на конфліктах у сім'ї. Психолог може допомогти зрозуміти емоційні аспекти конфлікту та знайти шляхи його вирішення.

  • Підтримка спільноти. Поспілкуйтесь з іншими батьками, які стикалися з подібними проблемами, щоб дізнатися, як вони їх вирішили.

  • Групи підтримки. Знайдіть групи підтримки або онлайн-спільноти для батьків, де люди обговорюють свої страхи та діляться власним позитивним досвідом як подолання конфліктів, так і самої вакцинації.

Фокусуйтеся на дитині та її здоров’ї

  • Турбота про дитину. Пам'ятайте, що головне – це здоров'я та безпека дитини. Обговорюйте довгострокові наслідки як вакцинації, так і відмови від неї. Нагадуйте собі, що мета – забезпечити найкращий захист для дитини. В Україні дітей вакцинують за Національним календарем профілактичних щеплень.

  • Безпека інших. Розкажіть про концепцію колективного імунітету та як вакцинація вашої дитини допоможе захистити вразливих членів суспільства, новонароджених і людей з ослабленим імунітетом.

Пам’ятайте, що розуміння та терпеливість — це ключові складники для вирішення конфліктів і донесення своєї точки зору. Відкритий діалог на основі поваги, співчуття та доказової медицини допоможе прийняти безпечне рішення про вакцинацію дитини.

Нагадуємо, що кожна дитина в Україні має отримати щеплення проти десяти небезпечних інфекцій за Національним календарем профілактичних щеплень: проти гепатиту B, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу B.

Дорослі також мають вакцинуватися за календарем, зокрема, робити ревакцинацію проти правця та дифтерії кожні 10 років. Це знижує ризик захворіти й допомагає уникнути тяжкого перебігу хвороби, ускладнень, інвалідності, а головне — смерті.

Якщо ж ви пропустили планову вакцинацію, зверніться до свого сімейного лікаря і він складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів.

П'ять порад від Центру громадського здоров'я, як вирішувати конфлікти через вакцинацію в родині

Джерело: mukachevo.rayon.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua