Майже 2700 випадків інфекційних хвороб зареєстрували на Закарпатті

18 жовтня 2024 р. 19:07

18 жовтня 2024 р. 19:07


У жовтні розпочався епідсезон 2024/25. Традиційно саме цієї пори зростає кількість випадків різних вірусних хвороб.

Про те, як на Закарпатті змінилася інфекційна захворюваність порівняно з минулими роками, на що нездужають краяни найчастіше та чого очікувати під час осінньо-зимового періоду, розповіли на брифінгу в ОВА.

«3 початку цього року в області зареєстрували 2 669 випадків інфекційних захворювань, без врахування грипу, ГРВІ та ковіду. Це на 8% більше, ніж за аналогічний період тогоріч, коли зафіксували 2 470 випадків. Інтенсивний показник захворюваності становить 218 осіб на сто тисяч населення», – відзначила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Вікторія Тимчик.

Здебільшого нездужають дорослі – 59%, діти – 41%. Серед останніх, зокрема, спостерігають приріст кашлюка, менінгококової інфекції, кору та вірусних гепатитів.

Найбільш поширеними серед закарпатців від початку року були гострі кишкові інфекції (32%), туберкульоз органів дихання та вірусні гепатити (по 19%). У структурі загальної інфекційної захворюваності 8% (221 випадок) при нормі 1–5% становлять вакцинокеровані інфекції. Найчастіше фіксують випадки кашлюка та кору.

За словами Вікторії Тимчик, ситуацію може ускладнити захворюваність на грип та ГРВІ, оскільки період підвищеної активності уже почався.

.

Протягом минулого тижня до медичних закладів області з ознаками ГРВІ звернулися 3 678 людей, що на 10% більше, ніж попереднього. У 100 осіб підтвердили коронавірусну інфекцію, з них 15 дітей та 85 дорослих, що на 16,3% більше, ніж попереднього тижня. Загалом на Закарпатті вищі за середні показники захворюваності в Берегівському та Ужгородському районах.

В області також фіксують випадки інфікування на лептоспіроз, лайм-бореліоз, вірусні гепатити А та С, кашлюк, кір і менінгококову інфекцію, розповів медичний директор Центру інфекційних хвороб, головний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «інфекційні хвороби» Михайло Поляк.

«За 9 місяців у регіоні на лептоспіроз захворіли 42 особи, що на 48% менше, ніж минулого року. 29 таких пацієнтів звернулися до нашого Центру. Також у нас проходили лікування хворі на лайм-бореліоз – 36 стаціонарно та 62 амбулаторно», – наголосив Михайло Поляк.

.

Він зазначив, що зараз у регіоні триває черговий циклічний підйом захворюваності на гепатит А. Від початку року занедужало 368 людей, 220 з них – діти. Найбільше випадків зареєстрували в Тячівському, Хустському та Берегівському районах.

За останні дев’ять місяців на 29% у порівнянні з минулим роком зросла кількість хворих на хронічний гепатит С. Серед дорослого населення виявили 59 нових випадків. Загалом лише в Центрі інфекційних хвороб на обліку перебуває 658 пацієнтів з таким діагнозом, 285 з них уже пролікували, 87 – ще отримують медичну допомогу.

«Від початку року побільшало хворих на кашлюк, 95 з 96 – це діти. Більше, ніж удвічі, зросла й кількість випадків менінгококової інфекції, якою занедужали 50 дітей та 15 дорослих. Тільки в нашому закладі з таким діагнозом госпіталізували 41 пацієнта. Всі згадані захворювання надзвичайно небезпечні й у разі несвоєчасного отримання лікування можуть призвести до інвалідизації чи смерті», – підкреслив Михайло Поляк.

Убезпечити себе від інфекцій можна й потрібно шляхом імунізації. Вакцини, які входять до переліку Національного календаря профілактичних щеплень, можна отримати безплатно за направленням сімейного лікаря, інші – доступні до придбання за рекомендацією спеціаліста.

Закарпатська ОВА

Майже 2700 випадків інфекційних хвороб зареєстрували на Закарпатті

Джерело: zaholovok.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua