Словацьке місто Вранов відновлює співпрацю із закарпатським містом Виноградів

22 жовтня 2024 р. 19:13

22 жовтня 2024 р. 19:13


Словацьке місто Вранов відновлює співпрацю із закарпатським містом Виноградів

🇸🇰🤝🇺🇦Почесний консул України в Словаччині Станіслав Обіцький нині з робочим візитом перебуває на Закарпатті. Словацьку сторону представляють: депутати Пряшівського краю, мер міста Вранов-над-Топльов Ян Раґан, Алфонз Кобієльський директор міського будинку культури, депутат Пряшівського краю, та Імріх Конга — керуючий справами міської ради м. Вранов-над-Топльов.

Головний меседж візиту — відновлення актуальної співпраці, основи якої були закладені ще 20 років тому.

Супроводжувала словацьку делегацію керуюча справами обласної ради, депутатка облради Мирослава Ливч.

✍️У ході візиту сторони обговорили питання щодо підтримки розвитку міжнародної співпраці між містами Виноградів і Вранов-над-Топльов, а також ознайомилися з роботою закладів освіти, культури та охорони здоров’я міста Виноградів. Саме у цих галузях планується розвивати співпрацю між громадами.

Міський голова Виноградова Степан Бочкай поінформував про ситуацію у місті та стан справ у різних галузях суспільного життя. Він окреслив ситуацію з ВПО: понад 8 тисяч переселенців з України з початку війни знайшли прихисток і інтегрувалися у міську громаду.

🤝Окремою темою стало питання співпраці між соціальними закладами з обидвох сторін кордону. Зокрема, Виноградівський геріатричний пансіонат може взаємодіяти з Вранівським закладом такого типу.

Присутні також обговорювали можливості в межах єврогрантових проєктів. Заступник міського голови Віталій Любка розповів про успішно реалізовані грантові ініціативи.

👨‍🏫👩‍🏫Делегація відвідала міський відділ освіти та Виноградівську гімназію, де досягнуто домовленості про співпрацю із середньою школою міста Вранов-над-Топльов.

🏫Також відвідали Виноградівську школу мистецтв ім. Белли Бартока та районну лікарню.
Ознайомилися із роботою лікарні 🏥, тут у рамках програми Interreg NEXT «Угорщина-Словаччина- Румунія-Україна встановлено сучасний апарат МРТ та проведено ремонт у спеціальному приміщенні. Лікарня законтрактована по 26 пакетів на проведення медичних послуг із НСЗУ. Обговорили шляхи співпраці медзакладів двох міст.

🎙️Зі свого боку Станіслав Обіцький наголосив, що дружба між народами та теплі стосунки можуть допомогти вирішити багато нагальних питань, і є ключем до успішної міжнародної співпраці.

🎙️Водночас Мирослава Ливч подякувала словацьким партнерам за допомогу та турботу про наших біженців і всіляку підтримку українців у сьогоденні, які є вкрай важливими для нашої держави.

Наголосила на необхідності участі у спільних програмах розвитку громад, які реалізуються за підтримки Європейського Союзу. Зокрема у програмі Interreg NEXT «Угорщина-Словаччина- Румунія-Україна 2021-2027».

Словацьке місто Вранов відновлює співпрацю із закарпатським містом  Виноградів

Джерело: transkarpatia.net