Діяльність системи МСЕК і механізм нарахування пенсійних виплат посадовцям державних органів переглянуть

22 жовтня 2024 р. 22:43

22 жовтня 2024 р. 22:43


Рада національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Володимира Зеленського провела засідання, на якому розглянула ситуацію з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) та зловживаннями з боку посадових осіб різних державних органів з отриманням інвалідності.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк і міністр внутрішніх справ Ігор Клименко доповіли щодо перевірок і розслідування кримінальних правопорушень. За їхніми словами, є багато фактів зловживань і фальшивих інвалідностей посадовців.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль , міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та міністерка соціальної політики Оксана Жолнович поінформували щодо кроків, які мають бути зроблені на урядовому рівні.

Окрема увага – ситуації в системі органів прокуратури України. Щодо цього доповідав Генеральний прокурор Андрій Костін .

РНБО визначила перелік рішень, які повернуть справедливість. Президент Володимир Зеленський уже затвердив їх відповідним указом.

Президент Володимир Зеленський

Зокрема, це цифровізація процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, ретельна перевірка декларацій членів МСЕК, а також – необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців та їх перегляд, аудит відповідних пенсійних нарахувань.

Також будуть законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні та перегляд системи й механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів.

Глава держави зазначив, що відповідальність за ситуацію має бути персональною. Він доручив Прем’єр-міністру України розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств, і наголосив, що потрібні кадрові рішення.

Крім того, Володимир Зеленський заявив, що має бути й політична відповідальність Генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України.

Нагадаємо, ситуація довкола МСЕК по всій країні набула розголосу після того, як ДБР викрило керівницю Хмельницької комісії та її сина – керівника облуправління пенсійного фонду на незаконному збагаченні на мільйони доларів . Згодом оприлюднили прізвища пів сотні прокурорів, які оформили інвалідність на Хмельниччині, Генпрокурор ініціював перевірку .

Засідання РНБО

Діяльність системи МСЕК і механізм нарахування пенсійних виплат посадовцям державних органів переглянуть

Діяльність системи МСЕК і механізм нарахування пенсійних виплат посадовцям державних органів переглянуть

Джерело: mukachevo.rayon.in.ua