У Запоріжжі на найбільших котельнях встановлять когенераційні установки

26 липня 2024 р. 15:17

26 липня 2024 р. 15:17


У Запоріжжі готують майданчики для встановлення 3 перших когенераційних установок. Загалом планують розмістити 18 таких станцій на 12 найбільш потужних котельнях Концерну “МТМ”. Більше про перебіг робіт – у матеріалі.

До початку опалювального сезону в Запоріжжі планують встановити когенераційні установки на 12-ти котельнях міста. Вони мають стати альтернативними джерелами електропостачання для найбільш потужних міських котелень. Також триває робота щодо забезпечення альтернативними джерелами енергопостачання об’єктів  “Водоканалу”.

“Пропонується встановлення газопоршневих генераційних установок, – розказав заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський. – Тобто це по суті двигун внутрішнього згорання, до якого приєднаний електричний генератор, який генерує відповідну електричну енергію відповідної потужності відповідного класа напруги. Під час охолодження двигуна внутрішнього згорання виділяється тепло. Саме це тепло є можливість при встановленні на території об’єктів котелень застосувати в теплових мережах, і тим самим підвищити кпд цієї установки.”

Нині триває придбання 3х когенераційних установок. Одна така станція коштує близько 2 млн євро.

“Станом на сьогодні вже тендери на закупівлю трьох когенераційних установок запущені в систему Прозоро, – каже секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко. – Ці торги будуть відбуватися безпосередньо Юнісеф. Якщо ми говоримо про наступні, то у нас вже є домовленості з NDP, які мають надавати кошти на придбання наступних таких установок, і з відповідними міністерствами. Зокрема, з міністерством інфраструктури та розвитку громад.”

Водночас на головних котельнях міста вже готують майданчики для облаштування перших когенераційних установок. На одній з локацій роботи вже завершено. Ще на 2 котельнях майданчики планують обладнати вже наступного тижня.

“Було викопано котлован, засипаний піском, на даний час сьогодні залили бетоном, – розповів генеральний директор Концерну “МТМ” Сергій Астапенков. – Перший вже закінчений повністю. На других котельнях, на других двох локаціях виконуються роботи, які будуть закінчені протягом наступного тижня. Також виконуємо роботи по тому, щоб підвести сюди енергопостачання, газопостачання і відвід теплової енергії.”

За попередніми прогнозами, на трьох локаціях когенераційні установки мають з’явитись вже в середині серпня. Їх обов’язково обладнають захистом від ракетних атак.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

У Запоріжжі на найбільших котельнях встановлять когенераційні установки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

У Запоріжжі на найбільших котельнях встановлять когенераційні установки

Джерело: tvmtm.online