“Перефарбований лис”: навкололітературна гра у Запоріжжі

03 вересня 2024 р. 16:50

03 вересня 2024 р. 16:50


Переосмислити художні твори  української літератури запропонували запоріжцям авторки проєкту “Перефарбований лис”, що завітали до нас з Києва. В одній із запорізьких бібліотек відбулася навкололітературна гра, в якій гравці приміряли на себе образи героїв роману Панаса Мирного “Хіба ревуть воли, як ясла повні”. Про неї – у матеріалі.

Для авторок навкололітературної гри це вже другий тур українськими містами. Проєкт “Перефарбований лис” народився спочатку як подкаст. Освітянка Валентина зі психологинею Марією вирішили перечитати шкільну програму з української літератури в дорослому віці і переосмислити, про що ж були ці твори. Кажуть, наразі сприймаються зовсім інакше. Згодом подруги пішли  далі і на основі творів вирішили влаштувати ігри.

“Минулого року подалися на грант Українського інституту книги, – розповіла Валентина Мержиєвська, – і цього року знову. Минулого року проїхали 7 міст (Полтава, Харків, Івано-Франківськ, Тернопіль, Львів, Кропивницький), а цього року ми були вже в Кривому розі, Дніпрі… Ми спочатку проводимо ці заходи, а потім держава має відшкодувати нам кошти, якщо бачить цінність проєкту.”

Запоріжцям пропонували гру по роману Панаса Мирного “Хіба ревуть воли, як ясла повні”. Твір перечитувати чи знати на відмінно зовсім не обов’язково, кажуть авторки проєкту. Достатньо найменших спогадів зі школи, аби спробувати пережити ролі персонажів роману, додавши щось від себе.

“Мені дуже подобаються ігри, – ділиться учасниця гри, – мені дуже подобається психологізм персонажів, і я люблю літературу. Спеціально не перечитувала, мені було цікаво, як цей момент, як це попадає в людину, як взаємодіє в суспільному полі, а потім цікаво, як і що ж хотів сказати автор.”

“Важливо, щоб твої діти це прочитали, – вважає інша учасниця. – Щоб вони стикнулися саме з важкою літературою, і в них було місце для рефлексії. Вони мають поринути в цей конфлікт. На гру прийшла, думаю – як можна обрати якогось персонажа, як можна ототожнитись, вони просто один нещасніше іншого? Олі кажу: мені точно треба бути? Оля каже, так, це дуже азартна гра. Ну раз азартна, то я піду. Тому я тут.”

Більше ніж дві третини людей після того, як пограють, воліють знову перечитати твір заново, кажуть столичні пані. Але спонукання до читання – не головна мета проєкту. Основне – довести, що українська література не така, як всі звикли про неї стереотипно думати. Навіть, якщо йдеться про кріпаків та панів, то в дорослому віці уявлення читача буде відрізнятися від шкільного.

“Вона грається по принципу мафії, коли є мирні жителі, є розбійники, і у них іде протистояння, – розказує Валентина Мержиєвська. – Але насправді навіть ті, хто вилятають з цієї гри, задоволення від процесу настільки переважає виграш-програш… Мета – помітити, до чого підштовхує цей твір, до яких переосмислень.”

“Ми у себе в подкасті запросили гостя, він член спільноти анонімних алкоголіків. І він теж прочитав цей твір – і в нього по-новому відкрилося, – згадує психологиня, фасилітаторка Марія Діденко. – Він каже: “Боже, я це проживав, і мені це близько”, і він може розказати, як це відбувається в реальності, як виходити з цих станів. Тому в цих класичних творах все одно є щось таке, що може сучасникам допомогти, і дати силу подумати і щось переосмислити.”

У навкололітературній грі немає переможців та переможених. Віковий ценз здебільшого від 12-ти років, а верхньої планки не існує. Формат навкололітературних ігор – поєднання літератури, психології і певних відомих ігрових механік – дає свої плоди. Гравці, чи то учасники, інколи дістають з глибин своєї свідомості досить цікаве про самих себе.

“Минулого року у Львові ми проводили цю ж саму гру, і один з персонажів за сюжетом твору був двоєжонець, – згадує Марія Діденко. – Суть гри в тому, що люди мають відігравати ролі конкретних персонажів. І була дівчина, яка грала за цього персонажа, і коли було обговорення в кінці гри, її дуже вразило, вона відчувала, що це якось її теж особисто зачепило. Вона каже, що так важливо людям давати другий шанс.”

Загалом створено ігри вже по кількох творах – “Кайдашева сім’я”, “Хіба ревуть воли…”, “Інтермеццо”, а також римоване буриме. Найсвіжіша розробка – по твору “Чорна Рада”. Її презентуватимуть у найближчий час в Києві. Гра про здолання проблем через об’єднання. Це дуже актуально, бо наше суспільство не завжди вміє об’єднуватись, впевнені авторки. Запоріжжям вони завершили літній сезон, а у вересні навкололітературні ігри проведуть у Рівному та Луцьку.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

“Перефарбований лис”: навкололітературна гра у Запоріжжі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

“Перефарбований лис”: навкололітературна гра у Запоріжжі

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua