«Прильот» по Запоріжжю: ліквідація наслідків

03 вересня 2024 р. 17:17

03 вересня 2024 р. 17:17


Восьмирічний хлопчик та його мама загинули внаслідок російського ракетного удару по Запоріжжю. 12-річна дівчинка – в реанімації, її батько теж госпіталізований. Атакували наше місто окупанти близько 23 години. Влучили у готельний комплекс. Станом на 13:00 відомо про дев’ять багатоквартирних будинків, які пошкоджені внаслідок “прильоту”, а також навчальний заклад. Більше – дивіться у нашому матеріалі.

Після влучання у готельний комплекс зруйнувалися та обвалилися будівельні конструкції. Рятувальники одразу розпочали пошуково-рятувальні роботи, з-під завалів дістали тіла 38-річної жінки та її восьмирічного сина. Надзвичайники врятували 43-річного чоловіка загиблої, його госпіталізували до лікарні. Також  врятована 12-річна донька загиблої. Дівчинку дістали з-під завалів та передали медикам для госпіталізації.

“Дівчинка 12 років знаходилася під бетонними перекриттями, – розповіла начальниця відділу зв’язків зі ЗМІ та громадськістю ГУ ДСНС України в Запорізькій області  Юлія Баришева. – Її порятунок ускладнювався тим, що, перш ніж надати їй допомогу, рятувальникам довелося відсовувати плиту. Один з рятувальників, переселенець з Бердянська, зміг пробратися під плиту й тримав міцно дівчинку в обіймах, обійняв її, бо вона була майже роздіта, щоб її зігріти, щоб надати психологічну підтримку, постійно з нею розмовляв, що дало їй можливість не втратити свідомість.”

Медики кажуть, дитина у важкому, але стабільному стані й перебуває в реанімації.

“Дитина доставлена до лікарні на початку другої ночі, після вибуху, доставлена каретою швидкої медичної допомоги, – розповів медичний директор Запорізької обласної дитячої клінічної лікарні В’ячеслав Ткаченко. – Дитина надійшла до нас в край важкому стані, це геморогічний шок, травматичний шок, переохолодження. Відразу дитина була госпіталізована у відділення інтенсивної терапії, де відразу були розпочаті протишокові заходи. На теперішній час стан дитини стабілізовано, і у найближчі хвилини ми плануємо взяти дитину в операційну для проведення видалення уламків і стабілізації скелетної травми.”

До медзакладу самостійно звернулися й дві жінки з акубатравмами, які працювали на об’єкті поруч із готелем. Внаслідок ворожого удару постраждали і будинки, розташовані неподалік готельного комплексу. Там повилітали вікна.

“Дивлюся, в туалеті вирвало лічильник, який воду рахує, – згадує мешканка постраждалого будинку Олена. – Два їх там якось вирвало, і дивлюся, звук скла. Думала, дитини немає та чоловіка немає. Вони біжать мені назустріч, думали, мене нема. Уявляєте, така хвиля. У дитячій скло лопнуло повністю, щось прилетіло, воно могло вбити сина, він там займався якраз, там жах. У дитячій розбите скло, а в залі рама вилетіла, вікно не закривається, підвіконня взагалі вийшло, все розбито.”

Комунальники ліквідовують наслідки “прильоту”. Закривають вікна, що повилітали, ОСБ-плитами.

“На даний момент надійшло понад 50 звернень по ушкодженням вікон, – каже інженер Муніципальної аварійної служби Сергій Друзь. – Муніципальна аварійна служба оперативно виїхала на ці звернення, вже виконано близько 15 звернень, ми працюємо по наданим зверненням. Наша служба виїхала близько 3 ночі, не зупиняючись, пересмєнка – і продовжуємо працювати.”

Також біля багатоквартирних будинків облаштували намети. Фахівці  департаменту соцзахисту консультують людей, оселі яких постраждали. Також допомогу надають фахівці Товариства Червоного Хреста, USAID та інших організацій. Ліквідація наслідків ворожої атаки триває.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

«Прильот» по Запоріжжю: ліквідація наслідків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

«Прильот» по Запоріжжю: ліквідація наслідків

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua