Ситуація на Запорізькій АЕС "крихка та нестабільна". Про що говорили експерти МАГАТЕ

04 вересня 2024 р. 13:06

04 вересня 2024 р. 13:06


Ситуація на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) "крихка та нестабільна", АЕС 8 разів опинялася на межі знеструмлення.

У чому суть

"Я дуже часто характеризував ситуацію на ЗАЕС як дуже крихку. Є певна стабільність протягом декількох днів, а наступного дня відбувається якась подія, наприклад, зіткнення з безпілотником, або, як сьогодні, одна з двох ліній електропередач вийшла з ладу, що означає, що станція знову опинилася на межі знеструмлення", — заявив Гроссі.

Він додав, що протягом повномасштабної війни вже було вісім таких випадків, коли ЗАЕС опинялася на межі відключення.

"Тому я схильний погодитися, коли ми говоримо, що ситуація дійсно дуже серйозна", — додав посадовець, водночас не підтвердив заяву "Енергоатома" про те, що обстановка на Запорізькій АЕС — на межі катастрофи.

А що було раніше

"Енергоатом" заявляв, що 2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку окупована ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб. Таким чином ЗАЕС перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки, вона зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі.

Реклама

Ситуація на Запорізькій АЕС "крихка та нестабільна". Про що говорили експерти МАГАТЕ

Джерело: mltpl.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua