Перевірка якості води у Запоріжжі: навіщо та куди звертатится

04 вересня 2024 р. 16:21

04 вересня 2024 р. 16:21


Обласний центр контролю та профілактики хвороб регулярно здійснює відбір і дослідження питної води. Це робиться відповідно до плану моніторингу об’єктів навколишнього середовища. Перевіряють санітарно-хімічні, бактеріологічні, вірусологічні, паразитологічні та токсикологічні показники. Коли та за яких умов запоріжці можуть звернутися до центру зі зразками води, які необхідно дослідити – у матеріалі.

Від початку року і дотепер в області перевірено вже близько тисячі зразків питної води. Виявлено здебільшого відхилення за бактеріологічними показниками – трохи більше ніж 1% від усіх зразків, та відхилення за санітарно-хімічними показниками близько 7%. Перевірити воду можна в Центрі контролю та профілактики хвороб.

“Для цього необхідно відібрати воду в чисту пластикову тару, бажано з-під мінеральної водички, щоб вона не була хімічно забруднена якимись підкислювачами чи підсолоджувачами. 2 літри водички можна принести до нас і ми вже на місці поспілкуємося, визначимося, що краще дослідити, допоможемо оформити та передамо водичку до лабораторії. І вже коли є результат можна йти або шляхом підбору фільтрів або шляхом коригування самих внутрішніх мереж,” – пояснює завідувачка  відділу організації та забезпечення лабораторних досліджень Запорізького ОЦКПХ Оксана Шамрай.

Останнім часом, окрім випадків з якістю води у квартирах, до центру часто звертаються і ті, хто робить власні свердловини, відновлює старі колодязі чи будує нові. Особлива небезпека для таких колодязів та свердловин – близькість розташуванні городів, полів, фермерських господарств, а отже вірогідність потрапляння до води нітратів та решти шкідливих речовин.

“Після підриву Каховської ГЕС, так як рівень Дніпра значно впав, і ті свердловини, які знаходяться, ми розуміємо, що є певний водоносний горизонт, і з падінням рівня води в річці Дніпро відбулося і зменшення води в тих свердловинах, які були пов’язані з цим нашим джерелом. У разі, коли робиться нова свердловина, поновлюється використання свердловини, якою не користувалися певний час. Дуже рекомендую цю воду перевірити хоча б на хімічні показники. Точно так, якщо це свердловина, яка довгий час не використовувалась, необхідно перевірити стан води, тому що невідомо що відбувалося з тим водоносним джерелом могли відбутися,” – додає пані Оксана.

Зазвичай такий аналіз роблять близько 3 днів. Чим більше показників треба перевірити, тим більшим буде тривалість дослідження. За результатами видають протокол випробування, в якому чітко розписано фактичні дані зразків води. В разі необхідності документ містить рекомендації щодо використання води в якості питної. З таким протоколом можна звертатися в будь -які профільні організації для встановлення оптимальних засобів очистки води.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Перевірка якості води у Запоріжжі: навіщо та куди звертатится

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Перевірка якості води у Запоріжжі: навіщо та куди звертатится

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua