Як розгортається навчання у змішаному форматі у Запоріжжі

05 вересня 2024 р. 16:28

05 вересня 2024 р. 16:28


Наразі у Запоріжжі працюють 108 шкіл. 74 заклади вийшли на навчання у змішаному форматі з другого вересня. Це майже вдвічі більше, ніж наприкінці минулого навчального року. Головною умовою виходу школярів на офлайн-навчання є облаштоване, надійне та комфортне укриття. Тільки після перевірки та рекомендації спеціальної комісії там можуть навчати дітей. Подробиці – у матеріалі.

З виконання державного Гімну розпочинається урок в одній із запорізьких шкіл, котра перейшла на змішаний формат навчання. Щодня батьки приводять дітей до спеціально облаштованих укриттів, які майже не відрізняються від звичайних класів. Такі умови перебування школярів у закладі є максимально безпечними, кажуть фахівці. А відвідування школи та спілкування з однолітками  дозволяють дітям краще засвоювати знання та соціалізуватись, запевняють педагоги.

“По-перше, це безпосередньо без відриву від вчителя, від школи, від соціуму, в який вони приходять і  спілкуються — це найперша головна причина. Ну й потім вже саме навчання, у стінах закладу, безпосередньо віч на віч з вчителем. Це ігрова форма, це й рухові перерви, і на уроці ми проводимо теж хвилинки такі ігрові за допомогою засобів НУШ, і компетентностей, в якій працює початкова школа, намагаємося все робити сучасно,” – розповідає вчителька початкових класів Наталія Малікова.

“На даний час ми працюємо таким чином щоб щодня у дві зміни могли відвідувати заняття учні всього закладу в цілому, це в кожну зміну порядка 120 дітей. Відбувається комунікація, соціалізація, відбувається набуття тих практичних навичок, які їм знадобляться, перш за все у житті,” – додає директорка загальноосвітньої школи Світлана Чомова.

Наразі у багатьох школах працюють і цифрові освітні центри від ЮНІСЕФ, в яких вчителі допомагають дітям надолужити прогалини у знаннях. До того ж, у низці закладів створені умови для безбар’єрного навчання. Задоволені освітою у змішаному форматі також батьки школярів, кажуть: головне – безпека, а ця вимога у школі виконана.

“Дуже подобається ця школа, в мене дитина в інклюзивному класі, тому дуже вибирала щільно школу, і ця школа найкраще підійшла по моїм потребам. Дуже все добре влаштовано, вчитель дуже гарна, дуже розуміє дітей, знайшла до них підхід, перший клас пройшов на ура в нас,” – розповідає мама учня Інна Пєтухова.

Усі укриття у школах на відповідність безпековим умовам перевіряє спеціальна комісія. І тільки після отримання відповідного дозволу у таке сховище можна допускати дітей. Натомість у 97 школі, попри те, що навчальний заклад не мав відповідного припису, все ж вирішили провести в укритті свято Першого дзвоника.

Стан сховища викликав невдоволення та занепокоєння у батьків. У міському департаменті освіти зазначили, директора попереджали, що укриття не можна використовувати. За самовільне рішення, яке становило загрозу для життя та здоров’я дітей, керівника гімназії звільнили.

“Питання перебування дітей в вашому укритті є взагалі неприпустимим, там небезпечно. Питання організації свята, яке директор організував для вас, вирішується елементарно, і дуже багато закладів організовували свято 1 вересня, але проводили його або на території “Незламного хабу”, або на території ДК, або в укритті іншого навчального закладу, і це було б абсолютно можливо та безпечно,” – говорить заступник директора департаменту освіти та науки ЗМР Віталій Лисенко.

В департаменті освіти кажуть – це одиничний випадок, який не вплинув на процес організації навчання у місті. Загалом у запорізьких школах, дитсадках, позашкільних навчальних закладах 179 укриттів. Місто за підтримки обласної влади та держави поетапно приводить їх до ладу, реалізуючи відповідну міську Програму. Вже передбачено й співфінансування на ремонт укриття у гімназії №97, розроблена й проєктно-кошторисна документація. Зараз місто очікує кошти з державного бюджету, які вже виділені і вони мають надійти у вересні.

“Як тільки завершуються ремонтні роботи, укриття приймає комісія, робиться акт щодо готовності  вашого закладу, підтверджується абсолютно все, що там безпечно, добре, що там можуть перебувати діти. І враховуючи те, що у вас чудове укриття за площею, чудове за показниками, за структурою. І ви зможете вийти вже в нормальний  офлайн формат,” – додає пан Лисенко.

На сьогодні у Запоріжжі діє 108 шкіл. З них лише 74 отримали дозвіл на змішане навчання. Всі інші мають працювати винятково дистанційно. Наразі тривають роботи щодо розробки проєктів з ремонту та оновлення укриттів в інших запорізьких школах, аби була можливість збільшити кількість навчальних закладів, котрі зможуть працювати у змішаному форматі.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Як розгортається навчання у змішаному форматі у Запоріжжі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Як розгортається навчання у змішаному форматі у Запоріжжі

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua