У Гуляйполі відновили пам'ятник Нестора Махна: символ волі повернувся додому

12 вересня 2024 р. 09:39

12 вересня 2024 р. 09:39


Пам'ятник Нестора Махна, який був пошкоджений уламком ворожої ракети, відновлений завдяки зусиллям київського скульптора Олександра Березовчука та працівників комунальних підприємств міста.

Про це повідомили на сторінці у Фейсбук Гуляйпільської міської територіальної громади.

У чому суть

Новина про те, що пам’ятник Нестора Махна розбив уламок ворожої ракети, сколихнув Гуляйпільців. Світлини Махна «без голови» облетіли соцмережі. Коментарі гуляйпільців про те, що це «наш символ віри в перемогу», «Батько нас вже не чекає вдома», «біль, сум розпач і сльози» підтвердили той факт, що треба відновити пам’ятник, не чекаючи на Перемогу.

За дорученням начальника МВА Сергія ЯРМАКА, відділ культури і туризму Гуляйпільської міської ради почав пошук скульптора, оскільки автор першого пам'ятника В.І. Дубінін покинув цей світ ще перед війною. Шукали людину, яка б мала досвід роботи з бетоном. За відгуками і світлинами зацікавилися роботами скульптора з Києва Олександра Березовчука.

У Гуляйполі відновили пам'ятник Нестора Махна: символ волі повернувся додому

Знаючи про ситуацію в Гуляйполі, почувши розповідь про важливість легендарної постаті Нестора Махна для гуляйпільців, пан Олександр погодився допомогти. Почався творчий процес, який тривав понад місяць. Спочатку автор виліпив голову нашого Батька з глини, далі підготував формовку, вилив виріб з гіпсу, а вже потім з бетону. На питання: «Що ми винні?» Однозначно відповів: «Нічого». Не взяв грошей ні за матеріали, ні за роботу.

Обличчя Махна скульптор ліпив, опираючись на документальні фото, працював над дотриманням пропорцій. І ось, змужнілий та суворий погляд Нестора Івановича знову відродився.

Днями Сергій ЯРМАК особисто відвідав Олександра Березовчука, щоб подякувати йому від всіх мешканців волелюбного краю за безцінний внесок у збереження історичної спадщини Гуляйпільщини.

У Гуляйполі відновили пам'ятник Нестора Махна: символ волі повернувся додому

Потім був відповідальний процес реставрації. Зварювальні роботи, встановлення голови, фарбування пам’ятника виконали працівники комунальних підприємств міста.

А що було раніше

22 травня російські окупанти пошкодили пам'ятник Нестора Махна, який був встановлений у центрі Гуляйполя. Місцеві жителі повідомили про значні пошкодження скульптури, включаючи розбиту голову скульптури. Цей пам’ятник є важливою частиною історичної спадщини міста, що символізує боротьбу українського народу за свободу.

Реклама

У Гуляйполі відновили пам'ятник Нестора Махна: символ волі повернувся додому

Джерело: gylyajpole.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua