Ризик захворювання на сказ зростає: що варто знати, щоб вберегтися

12 вересня 2024 р. 16:32

12 вересня 2024 р. 16:32


Лише за 8 місяців поточного року на контрольованій території Запорізької області зареєстровано 51 випадок спалахів сказу серед тварин. Відповідно, це 51 осередок зараження для людей, зазначають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Лише вчасно вжиті безпекові заходи змогли  запобігти зараженню людей. Як проявляється хвороба та хто у групі ризику – у матеріалі.

Проблема сказу, невиліковного захворювання, наразі загострилася через збільшення кількості переносників, якими на Запоріжжі завжди були лиси. Через бойові дії дикі тварини все частіше наближаються до місць постійного проживання людей. Фіксували появу лисів навіть в межах міста Запоріжжя. Для прифронтових селищ це стало взагалі звичним явищем, кажуть в обласному центрі профілактики хвороб.

“Вони контактують зі свійськими тваринами. Вони пошкоджують людей і можуть відбуватися випадки зараження на цю інфекцію. Зросла вірогідність контактування з зараженими тваринами, а отже зросли і ризики заразитися, – пояснює заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів ЗОЦ КПХ Олександр Мащак. – Головним наративом повинно бути дуже обережне поводження з тваринами. Окремо поведінка з дикими тваринами. Дикі тварини – це не екзотика, це потенційна небезпека зараження на віруси. Лиси фактично тотально заражені вірусом сказу.”

Те ж саме стосується і домашніх тварин, власники яких повинні своєчасно робити їм щеплення, обмежити контактування з дикими тваринами і контролювати стан здоров’я:

“Якщо тварина веде себе нетипово, тобто стала агресивною, слабкою – треба обов’язково звернутися до ветеринара.”

Понад 1000 людей по всій області протягом 2024 року звернулися по медичну допомогу через укуси тварин. З них понад 600 людей отримали профілактичне щеплення проти сказу. Це достатньо високий і небажаний показник для регіону, каже Олександр Мащак. Тому фахівцями Центру контролю та профілактики хвороб було розроблено порядок надання медичної допомоги та проведення протиепідемічних заходів саме в умовах воєнного стану.

“Наш центр залишається основною організацією, яка організовує та надає імуно-біологічні препарати на всю Запорізьку область. Тобто постачання усіх вакцин, в тому числі і вакцину проти сказу – імуноглобулін, це наше завдання, з яким ми впоралися, – розповідає пан Мащак. – Зараз використовується концентрована вакцина, яка з інтервалами робиться 6 щеплень. Інтервали дуже різні. Перше: 3-7-14 днів від укусу. А далі трохи віддаленіша схема. Щеплення профілактичне використовується тій категорії людей, які мають професійні контакти з тваринами: ветеринари, фахівці приютів для тварин, працівники ветеринарних лабораторій, які працюють з диким вірусом сказу. Населенню, пересічному громадянину профілактичне щеплення проти сказу не проводиться.”

Симптоми зараження на сказ у людини можуть не проявлятися тривалий час. В результаті людина має ризик загинути за 3 місяці від тотального ураження нервової системи. Тому за найменшої підозри на сказ треба негайно звертатися по медичну допомогу.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Ризик захворювання на сказ зростає: що варто знати, щоб вберегтися

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Ризик захворювання на сказ зростає: що варто знати, щоб вберегтися

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua