Психологічна допомога соцпрацівникам від ВПО Матвіївської громади

12 вересня 2024 р. 16:32

12 вересня 2024 р. 16:32


У Матвіївській громаді вимушені переселенці надають безоплатну психологічну підтримку соцпрацівникам. Допомагають подолати професійне вигорання, вирівняти емоційний стан, психологічно розвантажитись. Працюють і з тими, хто ,як і вони, був змушений через війну полишити свої домівки. Подробиці – у матеріалі.

Груповий тренінг боротьби з професійним вигоранням у соціальних працівників у селі Кам’яному Матвіївської громади проводить переселенка з Маріуполя, психотерапевт Раїса Толочко. На першому занятті вона робить емоційну діагностику відвідувачів курсу. Жінки охоче розповідають про свої проблеми.

“Мабуть 70% – це працівники центру надання соціальних послуг, фахівці соціальної роботи. Бувають різні, бувають і психологічно травмовані, бо ми у стресовій ситуації всі знаходимося,” – ділиться соціальна працівниця Наталія.

“У мене 7 людей, і одній бабусі 92 роки. Зрозуміло, що це емоційно трудно. Кожна людина свої емоції виражає. Бабуся, якій 92 роки, вона телевізор вже не дивиться, їй треба об’яснить, що у нас в країні. Вона питає: “ну, як там війна, де вона, куди дійшла?” Це все трудно, – додає пані Тетяна, – заряджаєшся їхніми і позитивними, і негативними емоціями. І пані Раїса допомагає нам якось урівноважити ці емоції.”

У складі мобільної бригади Раїса Толочко щотижня приїжджає на заняття до Матвіївської громади. Вона виїхала з Маріуполя ще в лютому 22 і нині працює в різних регіонах країни. Зараз проводить тренінги у запорізьких громадах. Каже, на третьому році війни психологічна підтримка людей вкрай важлива.

“Впоратися зі своїми емоціями. Сьогодні у нас якраз тема про емоції, і ми проводимо і психоедукацію, тобто роз’яснення їхніх станів, і практичну роботу. Зараз у нас йде арт-терапія, – розповідає пані Раїса. – Зараз у нас така техніка, яка називається “клубочок емоцій”, і вони малюють клубочок, ви ж бачите, у кожного клубочок свій виходить.”

Допомога людям стала можливою завдяки міжнародній фундації “FHI 360”. Її діяльність зосереджена на медичній та соціальній підтримці людей.

“Шість зустрічей, за які люди можуть врівноважитись і щось собі дійсно дати. І вони встигають за шість зустрічей попрацювати зі своїм емоційним фоном і налагодити його, – ділиться психотерапевтка. – Наприклад у цьому колективі запит на профілактику професійного вигорання, бо вони працюють, і за шість зустрічей ми зможемо урівноважити трошки їхній емоційний стан.”

У разі, якщо шістьох занять бракуватиме для вирівнювання емоційного стану, групові заняття продовжаться, розповіла психологиня. Є у програмах фундації й інші види психологічної підтримки, тут завжди готові підтримати людей, які потерпають від війни.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Психологічна допомога соцпрацівникам від ВПО Матвіївської громади

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Психологічна допомога соцпрацівникам від ВПО Матвіївської громади

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua