Здоровий режим дня для дитини: що варто знати

12 вересня 2024 р. 16:32

12 вересня 2024 р. 16:32


Загальновідомо, як серйозно режим дня впливає на психічне та фізичне здоров’я школярів. З початком нового навчального року, а надто в умовах прифронтового міста, на розпорядок дня учнів батькам треба звернути особливу увагу, наголошують медики. Докладніше – у матеріалі.

Вчасно лягати спати, повноцінно харчуватися, гуляти на свіжому повітрі та вести активний спосіб життя. Фахівці Центру контролю та профілактики хвороб наголошують, що дотримання режиму дня для школяра – це не тільки задовільний фізичний та психічний стан, але й гарні оцінки у школі, гармонійний розвиток особистості.

“Режим дня складається з таких основних компонентів: це сон, прийоми їжі, навчальна діяльність та інші види діяльності, які до вподоби дитині. Сон – дитина повинна лягати та вставати в один і той же час. Це формує звичку, – розповідає лікар  з гігієни дітей ЗО ЦКПХ Наталія Кирилова. – Спати необхідно лягати дітям молодшого віку о 21 годині, дітям старшого віку – о 22 годині. Тривалість сну також залежна від віку. Для дітей 1-4 класів тривалість сну повинна бути до 10 годин. Для 5-9 до 9-9,5 годин. Для 10-11 класів до 8-9 годин.”

Кажуть, зранку бажано привчити дітей до ранкової гімнастики для бадьорості та гарного настрою.  Особлива увага прийомам їжі. Сніданок, обід та вечеря – три основні прийоми їжі на день, зазначає пані Наталія:

“Харчування повинно бути раціональним, включати овочі, фрукти, молочнокислі продукти, м’ясо, рибу, горіхи, насіння, які наповнюють організм поживними речовинами, білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мінеральними речовинами.”

Створити комфортний простір для навчання, обмежити час користування гаджетами, якщо не йдеться про дистанційне навчання, потурбуватися про наявність перерв та фізкультхвилинок – це програма-мінімум для здорового освітнього процесу у домашніх умовах. На жаль, об’єктивні умови можуть негативно впливати на наше життя, в тому числі і режим дня дитини. Повітряні тривоги, а також інші безпекові фактори позначаються на емоційному, а досить часто і фізичному стані дітей.

“Перш за все повинна бути створена в сім’ї приятна така доброзичлива атмосфера. Діти повинні бути впевнені в тому, що поряд надійні їх самі дорогі друзі – їх батьки, – додає пані Наталія. – Якщо є довіра, якщо в дитини такі думки, що я захищений, тому що вони поряд, то я думаю, що це також позитивно вплине на емоційний стан дитини. До того ж є ще вправи, які можуть зняти емоційний стан, різні вправи є і вони ефективні. Вони покращують і дихання, і серцебиття.”

Наразі в області триває вакцинальна кампанія проти кашлюку, дифтерії та правцю. Це вкрай небезпечні захворювання, а надто зараз, коли школярі після літа активно комунікують у школах та секціях. Тому важливо своєчасно захистити і себе, і дітей. Вакцинами регіон забезпечений.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Здоровий режим дня для дитини: що варто знати

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Здоровий режим дня для дитини: що варто знати

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua