Як діяти, якщо близька людина зникла на війні: поради ТЦК та СП

12 вересня 2024 р. 17:27

12 вересня 2024 р. 17:27


Не публікувати зайвого, аби не нашкодити закликають рідних та близьких зниклих безвісти в обласному ТЦК та СП. Зокрема, це стосується публікацій в соцмережах із закликом розшукати того чи іншого військовослужбовця.

Цю інформацію можуть використати як шахраї з метою наживи, так і рашисти для відслідковування ЗСУ. У ТЦК також нагадують, що відсутність зв’язку з близькою людиною кілька днів може бути через банальну відсутність електрики для зарядки гаджету, або ж боєць перебуває на завданні. Якщо військовий все ж зник безвісти чи його взяли у полон, то родичам про це повідомлять співробітники ТЦК.

“Родичі пишуть нам заяву для подальшого направлення до військової частини для отримання грошового забезпечення. Також пишемо запит до військової частини, до командира військової частини про події, що призвели до зникнення військовослужбовця. Також ми направляємо родичів до органів поліції, – розповідає головна спеціалістка Василівського РТЦК та СП Наталія Лашко. – Направляється особа до органів поліції, де пишеться заява для пошуку особи та складання ДНК-матеріалів для подальшої ДНК-експертизи.”

Після з’ясування всіх обставин військовому надається статус зниклого безвісти за особливих обставин. Цей статус може бути змінений з кількох причин. Якщо окупанти нададуть інформацію, що людина перебуває у полоні; або ж ДНК зниклого безвісти знайдуть у зоні проведення бойових дій – тоді статус зміниться на загиблого. Крім цього, родичі мають право через суд довести факт загибелі військовослужбовця.

“Для цього складається такий пакет, треба підтвердити родинні зв’язки. Якщо це дружина, то це свідоцтво про одруження. Також прикладається, якщо є, свідчення двох співслужбовців, які підтверджують факти, що військовослужбовець загинув, – додає Наталія Лашко. – Також акт службового розслідування, яке надає військова частина. І тільки за рішенням суду змінюється статус.”

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Як діяти, якщо близька людина зникла на війні: поради ТЦК та СП

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Як діяти, якщо близька людина зникла на війні: поради ТЦК та СП

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua