До Запоріжжя завітав міністр аграрної політики Віталій Коваль

13 вересня 2024 р. 16:12

13 вересня 2024 р. 16:12


Експорт сільгосппродукції, бронювання працівників, фінансова підтримка та участь у грантових програмах – найголовніші питання, які турбують аграріїв області. Про це йшла мова під час робочої поїздки міністра аграрної політики та продовольства України Віталія Коваля.

Протягом останніх десятків років Запорізька область була одним із найголовніших аграрних регіонів нашої держави. На жаль, сьогодні 70 % регіону окуповано, тому підсилення підтримки аграріїв прифронтових територій особливо важливо, наголосив міністр. Зокрема, для сільгоспників доступні кредити за Програмою “5-7-9”. Аграрії можуть отримати бюджетну підтримку через Державний аграрний реєстр. Наш регіон вже має понад 80 схвалених заявок.

“10 вересня розпочалась реєстрація і прийом заявок в системі ДАР, – розказав міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль. – Такої популярності наш реєстр не відчував ніколи, надзвичайно велика кількість заявок. Фермери отримують допомогу в 1000 гривень за гектар оброблювальної території на території прифронтовій, а в зоні бойових дій це 2000 гривень за гектар. Ця підтримка вже відбувається, наступні транші підтримки також будуть, сьогодні вся увага Мінагрополітики до діалогу з міжнародними партнерами, щоб підтримати прифронтові території.”

“У кожної райдержадміністрації і ОТГ стоїть завдання, щоб за руку довести кожного фермера до реєстрації, – зазначив начальник ЗОВА Іван Федоров. – Сьогодні ми почули про ті проблеми, які є в реєстрації, якщо є можливість вирішення цих проблем, ми їх протягом декількох діб вирішимо, і щоб наші мешканці могли зареєструватися. За 2 дні 10% зареєстровано, наше завдання довести цей показник до 100%.”

Нині одне з проблемних питань, яке постало перед фермерами, – землі, які вийшли з обігу через облаштування фортифікаційних споруд.

“Фермери чітко розуміють пріоритетність, і оборона – понад усе, але. Сплата за паї – це витрати, які несуть фермери, – сказав Віталій Коваль. –Тому, почувши сьогодні їхній біль, обговоривши деякі варіанти вирішення, ми ближче до кінцевого рішення, ніж були до поїздки. Запорізька область не остання, де я буду з робочим візитом, прифронтові території та фортифікаційні споруди, – питання, яке міністерство взяло на порядок денний, питання № 1.”

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

До Запоріжжя завітав міністр аграрної політики Віталій Коваль

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

До Запоріжжя завітав міністр аграрної політики Віталій Коваль

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua